Godišnje ode 300 lekara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Godišnje ode 300 lekara

  Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže da nema tačnih podataka koliko lekara godišnje napusti Srbiju, ali da neki podaci pokazuju da njih 300 ode u inostranstvo u potrazi za boljim poslom.

  Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji se koristi kada pričamo o odlasku je sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje.

  Godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina njih se izdaje za rad vikendom, koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bi mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju, kaže Dinić za RTS.

  On je dodao da se neki od njih vraćaju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana.

  Dinić je rekao da će na Međunarodnom forumu LKS, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama sa drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara, jer je neophodno da se pripremimo za trenutak kada ćemo ući u EU.

  Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, zato imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara, navodi Dinić.

  Prema njegovim rečima, Srbija ima relativno dobru situaciju kada je reč o odlasku lekara. Imamo i pozitivna kretanja iz BiH i Crne Gore ka Srbiji, tako da taj neki ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući.

  Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere, objašnjava Dinić.
  [preporucene_vesti ids=”321439, 321223″]

  Na pitanje šta mi možemo da preduzmemo, Dinić kaže da misli da su neke mere već učinjene. Mislim da je u ovom trenutku to već prepoznato, postoji već značajno ulaganje u infrastrukturu i opremu, najavljeno je i povećanje plata kojem se svi nadamo, rekao je Dinić i dodao da je potrebno poboljšanje statusa lekara u društvu.

  Odgovarajući na pitanje kako Srbija da konkuriše zemljama koje mogu da ponude mnogo veće plate lekarima, Dinić kaže da su lekari spremni da za znatno manji novac nego što im ponude te zemlje ostanu i rade u Srbiji.

  Verujem da bi lekare, kada bi znali da su najplaćeniji članovi društva, s obzirom na nivo odgovornosti posla, u krajnjem slučaju i edukacije u koju su uložili, motivisalo da ostanu, navodi Dinić.

  Govoreći o tome hoće li imati ko da zameni velike stručnjake koje Srbija ima, Dinić kaže da hoće i dodaje da imamo odličnu školu medicne. “Ne bojim se kada je u pitanju edukacija lekara i znanje naših kolega”, zaključio je direktor Lekarske komore Srbije.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE