Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Godišnje se baci hrane dovoljne za 800 miliona ljudi

    Oko jedne trećine od ukupne količine hrane u svetu se pokvari ili baci dok se transportuje sa mesta na kom je proizvedena do mesta gde se konzumira.

    Njena vrednost je do 940 milijardi dolara godišnje na globalnom nivou, procenjuje Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

    Novi globalni standard za merenje gubitka i bacanja hrane pomoći će zemljama i kompanijama da pojačaju napore za efikasnije skladištenje, transport i konzumiranje hrane, saopštili su kreatori ovog standarda, prenosi Tomson Rojters fondacija.

    Standard je prvi set međunarodnih propisa i obaveza poslovnih subjekata, vlada i drugih organizacija da izveštavaju o merenju i upravljanju gubicima i bacanjem hrane u cilju smanjenja te pojave, naveli su autori standarda.

    Ovi napori treba da rezultiraju usmeravanjem viška hrane ka oko 800 miliona potrhranjenih ljudi širom sveta, i smanjenjem emisije štetnih gasova koja nastaje iz ostataka nepojedene hrane, a koja u ukupnim klimatskim promenama doprinosi sa oko 8,0 odsto.

    „Jednostavno nema razloga da se toliko hrane gubi i baca“, kaže Endrju Stir, predsednik Svetskog instituta za resurse, koji je rukovodio izradom standarda. „Sada imamo moćan novi alat koji će pomoći vladama i kompanijama da uštede novac, zaštite resurse i obezbede da veći broj ljudi dobije potrebnu hranu“, naveo je on.

    U zemljama s niskim prihodima, veći problem predstavlja gubitak hrane, jer je njeno kvarenje prisutno već na početku vrednosnog lanca – tokom žetve ili skladištenja, zatim tokom transporta i prerade. Međutim, to što prodavnice i potrošaci u bogatijim zemljama bacaju hranu u smeće – još je gore.

    Zagovornici standarda, koji je pokrenut na Forumu Globalni Zeleni Rast (Global Green Growth Forum) u Kopenhagenu, nadaju se da će vlade usvojiti praksu merenja rastura i bacanja hrane u skladu sa novim ciljevima održivog razvoja.

    Oni se takođe zalažu za to da se bacanje hrane prepolovi do 2030. godine, kao i da se do tog datuma smanji i rastur namirnica, piše Tomson Rojters fondacija.

    Izvor: B92

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE