Gorenje zatvara fabriku u Zaječaru

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gorenje zatvara fabriku u Zaječaru

  Dve godine nakon donošenja odluke da poslovanje fokusira na snažno razvijanje osnovne delatnosti, a to je proizvodnja kućnih aparata i postepeni izlazak iz ostalih proizvodnih delatnosti, menadžment Gorenja doneo je odluku da zatvori zaječarsku fabriku za proizvodnju sanitarne opreme Gorenje Houm.

  Fabrika, kako navode iz kompanije, već duže posluje sa značajnim gubicima.

  Menadžment Gorenja intenzivno pregovara sa dva potencijalna partnera koji bi iznajmili ili kupili prostor i kapacitete za proizvodnju i omogućili ponovno zapošljavanje radnika u zaječarskoj fabrici u što kraćem roku.

  „Očekujemo da bi ti pregovori mogli da budu okončani veoma brzo. Oba zainteresovana partnera imaju nameru da šire delatnost, pa bi u ovoj fabrici posao moglo da nađe i više radnika nego što ih mi u ovom trenutku imamo. Reč je inače o možda i najboljem timu zaposlenih koji Gorenje Grupa ima, i zato je odluka o povlačenju iz proizvodnje za nas bila veoma teška”, naveo je direktor Gorenje Houm Zaječar Vlado Krebs.

  On je dodao da odluka o obustavljanju proizvodnje nema veze sa aktuelnom pandemijom. „Ona je rezultat značajnih gubitaka koje ova fabrika ima, kao i strateške odluke Gorenja da se fokusira na osnovnu delatnost proizvodnje kućnih aparata, i da se povuče iz svih ostalih, poput proizvodnje sanitarnih uređaja”, objašnjava.

  U razgovoru sa predstavnicima reprezentativnog sindikata postignut je dogovor o svim bitnim elementima okončanja ugovora o radu i otpremninama za 102 zaposlena u zaječarskoj fabrici.

  Gorenje je u Zaječaru počelo da radi 2011. godine kada je kupilo kompaniju Porcelan. Glavni portfolio u poslednje dve godine činili su proizvodnja sudopera, umivaonika i sanitarne opreme.

  I pored investicija većih od 10 miliona evra uloženih opremu i infrastrukturu u prethodnih devet godina, ova fabrika nije uspela da obezbedi održivost poslovanja.

  U prethodne dve godine, tokom implementacije strateškog plana o postepenom izlasku iz sporednih delatnosti matična kompanija u Sloveniji prodala je mariborsko preduzeće za preradu otpada Gorenje Surovina i njegove ogranke firmi „Eko Surovina”, kao i fabriku bojlera Gorenje Tiki iz Stare Pazove.

  Hajsens Gorenje, kako se navodi u saopštenju, ostaje posvećeno planovima o jačanju tržišnih pozicija u oblasti osnovne delatnosti – proizvodnje kućnih aparata.

  Fabrika u Valjevu ostaje centar proizvodnje rashladnih uređaja Hajsens Gorenje za Evropu, i u njoj je u narednom periodu planirano povećanje obima proizvodnje i proširivanje kapaciteta.

  Izvor: Tanjug/Politika

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE