"Gori" Zapadna obala: Vlada tajno povećala plate - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Gori” Zapadna obala: Vlada tajno povećala plate

Palestinska vlada tajno je povećala plate za 67 procenata u 2017. godini i o tome se ćutalo sve do ove nedelje, kada je na društvenim mrežama objavljen niz dokumenata.

To otkriće je potreslo Zapadnu obalu u vreme svetog muslimanskog meseca posta Ramazana, kada porodice jedva izlaze na kraj sa povećanim troškovima i ponovo izazvalo gnev Palestinaca koji već dugo smatraju da im je rukovodstvo korumpirano.

Sudeći po jednom dokumentu, mesečne plate ministara porasle su sa 3.000 na 5.000, a premijerova na 6.000 dolara.

Retroaktivno povećanje od 2014. godine je odobrio palestinski predsednik Mahmud Abas, rekla su dva visoka zvaničnika.

Ministri koji ne žive u Ramali na Zapadnoj obali primali su 10.000 dolara godišnje da iznajme kuću u tom gradu, pokazao je drugi dokument. Ministri su takođe mogli da menjaju dolare u izraelske šekele po posebnom, povlašćenom kursu. Zvaničnici koji već poseduju kuće u Ramali dobili su bonuse.

Dokumenti su pokazani AP i palestinski zvaničnici su potvrdili da su autentični. Objavljeni su u vreme kada je Abasova popularnost jako opala, nezaposlenost na Zapadnoj obali je skoro 20 procenata, a plate onih koji rade u javnim službama su oko 700 do 1.000 dolara mesečno.

Procureli dokumenti izazvali su ogorčenje na palestinskim društvenim mrežama.

Novi premijer Muhamed Štajeh, dugogodišnji Abasov savetnik, suspendovao je povećanje plata i obratio se Abasu da preduzme pravne mere, kako je navedeno.

Dok traje istraga ministri će primati polovinu plata, kao i većina ostalih zaposlenih u vladi, rekao je portparol Ibrahim Milhim.

Dokumenti o povećanju plata objavljeni su u vreme kada i izveštaj o zapošljavanju u vladi bez konkursa, postavljenju rođaka zvaničnika na visoke položaje i odbijanju da se objave budžeti za predsedničku kancelariju i bezbednosne snage.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE