„Gorivo može biti JEFTINIJE ali ne mnogo više od TRENUTNE CENE"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Gorivo može biti JEFTINIJE ali ne mnogo više od TRENUTNE CENE”

  Cene goriva u Srbiji, već nekoliko meseci, idu naniže. Tako se litar bezolovnog BMB 95 benzina u utorak prodavao na našim pumpama za oko 130, a evrodizela za oko 140 dinara, prenose Večernje novosti.

  Cene su niže jer je i cena sirove nafte značajno pala na svetskim berzama” rekao je za Novosti zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije, Bora Tatić i dodao da gorivo može da bude i jeftinije, ali ne mnogo više od trenutne cene.

  Kako navode Novosti, cena goriva ne zavisi samo od nabavne cene, već na nju utiču i državna zahvatanja. Država po svakoj litri benzina prihoduje samo od akciza 56,04, a od dizela 57,63 dinara. Na to treba dodati 2,6 dinara po litru za takozvane obavezne rezerve. U Srbiji postoji i markiranje goriva koje takođe plaćaju vozači – 0,26 dinara po litru. Na sve ovo ide i nadoknada za monitoring 0,09 dinara po litru, a kada se na to doda kompanijska cena, troškovi transporta, marža, tek onda se zaračunava i PDV.

  „Na primer, pri kompanijskoj ceni od 64,1 dinara za litar dizela, državna zahvatanja su 85,25 dinara po litru ili 57 odsto od ukupne cene koju na pumpama plaćaju potrošači”, navodi Tatić.

  Prema njegovim očekivanjima, cena može da ide sve do oko jednog evra „jer ne veruje da u ovoj situaciji država može da smanji akcize”.

  Bora Tatić smatra i da je istorijski pad na američkom tržištu uzrokovan spekulativnim radnjama.

  „Kada se ne prodaju ili kupe ugovorene kvote, plaćaju se veliki penali. Onda tu dodajte sve ostalo, manjak prostora za skladištenje, pad proizvodnje u svetskoj industriji, smanjenu tražnju zbog korona virusa i desi se negativna cena”, objašnjava Tatić.

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE