Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Gorivo treba da pojeftini za pet dinara

Ni pad cena sirove nafte, ni niže veleprodajne cene kod Naftne industrije Srbije, izgleda nisu dovoljno jak razlog da bi gorivo na srpskim pumpama pojeftinilo.

Iako je cena nafta od pre dva dana, prvi put od novembra meseca prošle godine, na istorijskom minimumu od oko 46,33 dolara za barel, a cene na veliko niže za pet dinara, gorivo se na pojedinim pumpama u Srbiji prodaje jeftinije tek za oko pola dinara.

Šta je razlog da naftaši stalno odugovlače s pojeftinjenjem goriva i da uvek imaju razlog više da benzin i dizel brže poskupe nego da pojeftine?.

I poslednja anketa među trgovcima pokazuje da benzin i dizel treba da pojeftini za četiri do pet dinara po litri, ali da se to ne može desiti preko noći. Jer, tvrde oni koji ga toče, to gorivo koje izlazi iz rafinerija jefitnije ze pet dinara, još nije stiglo do pumpi.

Obrni okrenu, naftaši su uvek na dobitku, pa tako ne bi iznenadilo ni da dok im jeftinija roba dođe do pumpi, da NIS poveća svoje veleprodajne cene, pa da im to bude odličan izgovor zašto gorivo ipak ne može jeftinije da se toči.

Činjenica je, s druge strane, da su državna zahvatanja u ceni goriva vrlo visoka i da po svakoj litri benzian u budžet odlazi 54,6 odsto od cene, dizela 64,5 a TNG 47,4 odsto, ali je i fakat da i kada mogu trgovci teška srca snižavaju cenu na pumpama.

Ukoliko isprate ovo pojeftinjenje u veleprodaji, gorivo na pumpama bi uskoro trebalo da pojeftini za četiri do pet dinara.

Izvor: BIZLife

Foto: FreeImages

Piše: Jelena Stojanović

What's your reaction?

Komentari

  • jasna

    Zatvoreno i zatrovano društvo smo mi. Svi samo grabe i ne zanima ih druga strana. Samo zarada, novac, profit... Nema ovde tržišta i tržišnih zakona, samo pljačkaških zakona, baš smo se pokvarili.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE