Gotovo je - BREGZIT je! (VIDEO) - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gotovo je – BREGZIT je! (VIDEO)

  Velika Britanija više nije u Evropskoj uniji. Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape u životu te države i njenih građana.

  Posle 47 godina Velika Britanija više nije članica EU, a pristalice Bregzita na Parlamentarnom skveru u Londonu proslavile su “povratak nezavisnosti”. Premijer Boris Džonson obećava novi početak.

  Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije znači “promenu” i “svitanje nove ere”, ocenio je Džonson koji želi da ujedini zemlju nakon tri i po godine podela zbog Bregzita.

  “Ovo nije kraj, nego početak. Ovo je trenutak kada zora sviće i podiže se zavesa pre novog čina, ovo je trenutak istinske nacionalne obnove i promene”, poručio je britanski premijer.

  EU je ovim činom izgubila 15 odsto svoje ekonomije, najvećeg vojnog potrošača i prestonicu svetskog kapitala – London.

  Zastave Evropske unije skinute su sa stalnog predstavništva Velike Britanije u Briselu, a britanska zastava, poznata kao “Junion Džek” (Union Jack), skinuta je sa zgrada Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

  Istovremeno kao odgovor na Bregzit, ispred Brandenburške kapije u Berlinu nekoliko stotina građana pevalo je Odu radosti – himnu Evropske unije…

  Britaniju sada čeka period adaptacije, ali i finaliziranje novog, pre svega trgovinskog sporazuma sa EU.

  Do kraja prelaznog perioda građani neće osetiti veće promene. Moći će da putuju u EU i u njoj rade, primaju penzije, koriste zdravstvene knjižice i pasoše za kućne ljubimce. Trgovinske barijere neće se podići, a Britanija će nastaviti da uplaćuje novac u evropski budžet.

  Škoti žale, idu na referendum?

  Nekoliko sati uoči Bregzita, premijerka Škotske Nikola Stredžon govorila je o mogućem otcepljenju od Ujedinjenog kraljevstva.

  Dok mnogi Škoti žale zbog izlaska Velike Britanije iz EU, premijerka Škotske Nikola Sterdžen poručuje da i dalje želi referendum o nezavisnosti tokom ove godine, ali da se to možda neće dogoditi pre izbora za škotski parlament 2021. godine.

  Sterdžen je rekla da je Bregzit “ključni momenat” za Škotsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, pri čemu mnogi Škoti osećaju “stvarnu i duboku tugu, ali i gnev”.

  Nova zora ili istorijski alarm za EU?

  Čelnici Evropske unije Šarl Mišel, David Sasoli i Ursula fon der Lajenporučili su da izlaskom Velike Britanije iz EU “sviće nova zora za Evropu”.

  Oni su naglasili da to može biti novi podstrek da EU zbije redove i ojača ekonomiju, odbranu, zaštitu životne sredine i time pokuša da stigne velike svetske konkurente, SAD i Kinu.

  Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je da izlazak Velike Britanije predstavlja “istorijski alarm” koji bi trebalo da primora Uniju na poboljšanje.

  Makron je rekao da je evropskim građanima “više nego ikad” potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli na kraj s izazovima kao što su klimatske promene, migracije i tehnološki napredak.

  “Ovaj izlazak je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj od naših zemalja, u celoj Evropi, i da nas natera na razmišljanje”, kazao je Makron.

  On je kritikovao “laži, preuveličavanja, pojednostavljivanja” koji su obeležili britansku kampanju za Bregzit 2016. godine.

  Založio se za “jasniji evropski projekat” koji bi bio jednostavniji i relevantniji za njene građane. “Danas je tužan dan, hajde da to ne skrivamo. Ali to je i dan koji mora da nas vodi ka tom da radimo stvari drugačije”, rekao je francuski predsednik.

  Izvor: RTS, N1, Agencije

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE