Građani PROTIV trotineta: Zakazano „obaranje“ u Knezu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Građani PROTIV trotineta: Zakazano „obaranje“ u Knezu

  Električni trotineti su za kratko vreme postali svetski hit, a sve češće ih možete videti kako jure i beogradskim ulicama i trotoarima.

  Oni su brzo, dosta pristupačno i ekološko transportno sredstvo kojim se lako izbegavaju gradske gužve, pa ne čudi podatak da ih je u Beogradu samo za nekoliko meseci prodato oko 35.000.

  Međutim, sa sve većom prodajom električnih trotineta sve je više i pritužbi građana. Naime, ovi dvotočkaši još uvek nisu regulisani saobraćajnim propisima.

  Mogu da razviju brzinu od 15 do 40 kilometara na sat, a nema pravila kuda smeju da se kreću, niti ko njima može da upravlja, a ni kakvu zaštitnu opremu vozači moraju da koriste.

  Inicijativa PROTIV trotineta sve je više

  O nezadovoljstvu i zabrinutosti građana zbog toga što su električni trotineti „okupirali“ trotoare govori u prilog i najnovija inicijativa pokrenuta na Fejsbuku pod nazivom „Obaranje vozača električnih trotineta na trotoarima“.

  Naime, to je događaj „zakazan“ za 31. avgust u ponoć u Knez Mihailovoj ulici.

  Organizatori, koji smatraju da motornim vozilima nije mesto na trotoarima, ističu da „ovo nije poziv na nasilje nego šaljiv način da se sa nasiljem vozača električnih trotineta po trotoarima prestane“.

  Ovo nije prvi javni istup građana protiv trotineta. Novosađanka Vanja Marčić Sulomar nedavno je pokrenula peticiju za izmenu Zakona o saobraćaju kako bi se regulisala vožnja e-trotineta i pozvala je sve istomišljenike da se pridruže toj inicijativi i potpišu peticiju.

  Glavni razlog za pokretanje peticije bio je bahato ponašanje maloletnika koji vožnjom svojih e-trotineta ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju.

  Smrtnih slučajeva u Beogradu nije bilo, ali se dogodilo više nezgoda, među kojima i jedna krajem jula, kada je na sedmogodišnje dete naleteo vozač električnog trotineta.

  Na svu sreću dečak je prošao sa lakšim povredama skočnog zgloba i glave, ali se već tada postavilo pitanje kako bi zakonski trebalo regulisati njihovo korišćenje.

  Vesić za zakonsku regulativu

  Zamenika gradonačelnika Goran Vesić juče je izjavio da će Grad Beograd uputiti predlog u kojem će tražiti da se zakonski reguliše korišćenje električnih trotineta zbog velikog broja pritužbi građana.

  „Vi imate jednu paradoksalnu situaciju – ako vozite bicikl treba nam kaciga, ako vozite motor morate takođe morate da imate kacigu i položeno za motor, a ako vozite trotinet ne treba vam ništa! Pritom, krećete se brzinom kojom maltene bez problema možete da ubijete čoveka“, rekao je Vesić

  Ograničenja za električne trotinete su uvele različite evropske zemlje. U Parizu su ograničili njihov broj, u Belgiji mesta gde će biti dozvoljeno parkiranje, dok su u Nemačkoj i Holandiji pooštrena pravila po pitanju brzine i starosne granice vozača.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE