Gradonačelnik da plati štetu pričinjenu državi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gradonačelnik da plati štetu pričinjenu državi

  Piše: Milenko Vasović

  Vest iz naslova koja je je pre nekoliko dana stigla iz Austrije prošla je ovde nezapaženo. Tamošnji mediji su objavili da Ginter Albel, gradonačelnik Filaha, grada u Koruškoj, treba da nadoknadi štetu državi od 36.000 evra.

  Gradonačelnik Albel je označen kao krivac za nepravilnosti u drugom krugu predsedničkih izbora koji su zbog toga bili ponovljeni. To drugo glasanje koštalo je državu čitavih 8,4 miliona evra. Pored Albela finansijske vlasti su naložile još trinaestorici šefova izbornih komisija da plate štetu pod pretnjom da će država pokrenuti svoje mehanizme za uterivanje dugova.

  Za Austriju ovih 8,4 miliona nisu neka naročita šteta. Ali, na ovom primeru se vidi kako organizovano i odgovorno društvo štiti državnu kasu. To i nama pokazuje kojim putem treba ići.

  Šta reći za Srbiju u kojoj se decenijama unazad svaki čas organizuju vanredni izbori. To je omiljena igračka vlasti a niko nije izračunao koliko je na taj način bačeno novca. Zauzvrat smo dobili ništa – samo je Žika zamenio Miku, ili je Žika ostao Žika.

  No, izbori su možda najmanji problem. Nije normalno da se vode državni poslovi, da se koriste privilegije koje ti poslovi nose, a da nikakve odgovornosti nema. Mi se nalazimo baš u takvoj situaciji i to u svim oblastima.

  Zamislite, na primer, da je onaj što je potpisao ugovor za kupovinu nepotrebnog satelita koji nas je koštao desetine miliona evra, ostao bez imovine, a ostatak odrađivao u Padinskoj Skeli. Ili da je neko iz svog džepa platio čak 30 puta prepravljani projekat na Koridoru 10.

  Kod nas je sasvim normalno da dođe kakav belosvetski prevarant i da dobije državne subvencije, uzme novac, zatvori fabriku, i nikom – ništa. Kad bi tu štetu platio neki pametnjaković i Srbiji bi cvetale ruže. Ne bi nam se događalo da nekakvoj arapskoj firmi izdamo hiljade hektara vojnog zemljišta i da budemo u minusu.

  Naknada štete trebalo bi da bude pravilo i u svakodnevnom životu. Zašto bi neka državna ustanova nekažnjeno maltretirala pojedinca i pravila mu novčane izdatke. Na primer, dođete iz Sopota u Beograd da se pregledate na skeneru, snimanje zakazano pre mesec dana, kad tamo a ono “prostor se adaptira, skener ne radi”, a vas niko nije obavestio. To neko mora da plati.

  Odgovornost a sa njom i princip obeštećenja neće se ustanoviti sam od sebe. Na tome moramo insistirati svi i svaki dan. I onda kada nisu samo naši interesi u pitanju, već i interesi komšije, kolege. I onog tamo koga i ne znamo, i kad je zajednička kasa opljačkana.

  Da bi se posle dugo, dugo vremena probudili u Srbiji u kojoj je “taj i taj” osuđen da nadoknadi štetu državi.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE