Grčka za svaku bebu daje 2.000 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Grčka za svaku bebu daje 2.000 evra

  Grčka vlada donela je odluku da će roditeljima za svako novorođeno dete isplatiti 2.000 evra u cilju zaustavljanja pada nataliteta i odlaska mladih u druge ekonomski mnogo razvijenije zemlje sveta.

  U nastojanju da podstakne mlade porodice da imaju više dece, grčka vlada od sada isplaćuje dodatak roditeljima posle rođenja svakog deteta.

  Vlasti se nadaju da će ova mera značajno pomoći u zaustavljanju pada nataliteta. Broj stanovnika Grčke je po prvi put u istoriji zemlje počeo da se znatno smanjuje, što je zabrinulo tamošnje vlasti koje su se odlučile na hitno delovanje.

  Zamenica ministra za rad i socijalna pitanja Grčke Domna Mikailidou rekla je novinarima da ovom pronatalitetnom merom žele da poruče roditeljima, posebno mlađim generacijama, da je država uz njih i da želi da im finansijski pomogne nakon što dobiju novo dete.

  “Svaka majka, takođe, treba da zna da porodici uz ovu pomoć neće biti toliko skupo da podiže dete kao do sada”, rekla je Mikailidou, napominjući da je povećanje stope nataliteta jedan od najvažnijih prioriteta grčke vlade.

  Pored isplate 2.000 evra za svako novorođenče, vlada će preduzeti još mera radi rešavanja problema mladih roditelja, olakšavajući im i pristup vrtićima.

  Prema poslednjim podacima Eurostata, broj stanovnika Grčke će se smanjiti za jednu trećinu između 2016. i 2080. godine, dok će do 2050. godine 36 odsto stanovništva ove zemlje biti starije od 65 godina.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE