"Grom" koji je pogodio srpske udžbenike: Reakcija ministra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Grom” koji je pogodio srpske udžbenike: Reakcija ministra

  Ministar prosvete Mladen Šarčević zatražio od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme „Sećaš li se lepi grome moj“, koju peva Svetlana Ceca Ražnatović, prenosi Danas.

  Šarčević je od ZUOV-a, u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio i da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari.

  Podsetimo, radna sveska u kojoj je naveden pomenuti stih u jednom zadatku kao primer popularne muzike odobrena je još 2014. godine, a nedavno je bez ijedne primedbe i drugo izdanje dobilo „zeleno svetlo“ stručnjaka ZUOV-a.

  Jedan od autora radne sveske Vlado Đukanović je izjavio za Danas da nije primer pevačica Svetlana Ražnatović već pesma „Lepi grome moj“.

  Polemika o tome da li je stihovima Svetlane Ražnatović mesto u udžbeniku pokrenuta je danas na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija jednog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i popularne kulture.

  Izvor: Danas

  Foto: Instargram/Danas

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sloba S.

   Ne razumem zašto u udžbeniku ne bi bila pesma koju bar 70% stanovništva zna? Ne usuđujem se da kažem, ali mislim da čak i 90% zna pesmu i ko je peva. Nemojmo se praviti da ne postoji, to je stvar naše kulture, popularne muzike, koja je nažalost takva kakva je. A većina ovih puritanaca na svakoj svadbi bi ustali da đuskaju opa-cupa uz ovu pesmu.

   • Mila

    Slobo, nije isto šator i škola, niti se treba isto ponašati na livadi i u školi. Zna se šta je za gde.

  • milijana

   Tako je, Slobo!!!

  • Gordana

   I ja bih na svadbi zapevala pesmu "Sećaš li se lepi grome moj..." ALI OVDE SE RADI O ŠKOLI, O OBRAZOVANJU BUDUĆIH POKOLJENJA !!!! OVO BI TREBALO DA JE KNJIŽEVNOST. ZAR MI NEMAMO DOVOLJNO PRIMERA IZ NAŠE PROZE, POEZIJE, IZ NAŠEG DIVNOG PRIPOVEDAŠTVA... DA MORAMO DECI DA DAJEMO PRIMERE IZ POPULARNIH PESAMA??? Isuvise je danasnja mladez blizu Ceci, Karleusi, Seki, Bubamari.... da im ne treba vise "priblizavati" im iste (i ovo je previse). Ono sto je danasnjoj deci daleko to je prava knjizevnost, umetnost, kultura! To im treba PRIBLIZITI. Neka oni nauce vokativ, ostale padeze i sve ostalo na primeru epske i lirske poezije, na primeru nasih sjajnih pripovedaca, nasih pesnika... pa neka steceno znanje (npr. znanje vokativa) prepoznaju u popularnoj muzici, u zargonu, pa i u psovkama (ako je to njihov nacin komunikacije). To bi onda znacilo da su nesto naucili i da to prepoznaju u svakodnevnici. Ako se uce na primerima popularne muzike, da li ce to "znanje" koje steknu ikada prepoznati u nasoj poeziji, prozi... u bilo kom knjizevnom delu??? Da li ce oni koji gramatiku uce na primerima popularne muzike ikada procitati neko knjizevno delo (napomena: žuta štampa nije književno štivo - pardon, znaju li oni za izraz "štivo"?) Mlade treba PRIBLIZITI i usmeriti na prave vrednosti, a ne na ono sto im je plasirano i na sta su "navuceni" kao toboz moderne i popularne "vrednosti". "KUD PLOVI OVAJ BROD" "IMA LI PILOTA U AVIONU"

   • Ivana

    Sa druge strane sasvim je normalno da ih ucimo pesmu "Lako je prutu da se sokoli. Dok bije decu njega ne boli". Kako to utice na decu i zasto je ovo na bilo kakav nacin gore od toga?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE