GUBICI naftnih giganata se mere MILIJARDAMA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  GUBICI naftnih giganata se mere MILIJARDAMA

  Naftne kompanije širom sveta koje su se ove godine susrele s krizom bez presedana u globalnoj ekonomiji, budući da je cena američke lake nafte u jednom trenutku zbog pandemije virusa korona pala na ispod nula dolara, a brent na 19 dolara za barel, još pokušavaju da se presaberu i pokušaju da se oporave.

  Njihova predviđanja s početka 2020. godine da će se cena nafte do kraja godine kretati oko 65 dolara po barelu, pala su u vodu već s prvim danima marta kada je cena barela počela da klizi, a onda i da se strmoglavi.

  Podaci naftne kompanije Šel pokazuju da ni najjači nisu ostali imuni, te je zabeležen gubitak od 18,1 milijardu dolara, dok je u isto vreme u prošloj godini ova kompanija imala dobit od 9,3 milijarde dolara.

  U kompaniji Total su od početka godine zabležili gubitak od 8,3 milijarde dolara, dok su u prvih šest meseci 2019. imali 5,9 milijardi dobiti. Operativni tokovi novca pokazuju da je Total imao pad od 52 odsto ‒ 4,8 milijardi dolara danas u odnosu na prvih šest meseci 2019. kada su prihodovali 9,8 milijardi dolara.

  ENI beleži neto gubitak od 7,3 milijarde evra, dok je u isto vreme lane imao dobit od 1,5 milijardi. Istovremeno Ekson mobil beleži gubitak od 1,7 milijardi dolara, a pre godinu dana je bio u plusu i imao dobit od 5,5 milijardi.

  Dobit Britiš petroleuma je prošle godine u ovo vreme iznosila 4,7 milijardi dolara, a ove piše gubitak od 21,2 milijarde dolara.

  Istovremeno analitičari procenjuju da će se nestabilnost na naftnom tržištu nastaviti i u drugom delu godine zbog neizvesnosti u vezi sa pandemijom virusa korona koja utiče na cene i potražnju za naftom.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE