Gugl pred NOVIM izazovom - tužba zbog ŠPIJUNIRANJA dece - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Gugl pred NOVIM izazovom – tužba zbog ŠPIJUNIRANJA dece

Državni tužilac američke države Novi Meksiko tužio je Gugl da ta kompanija neovlašćeno prikuplja lične podatke dece kršeći savezne i države zakone.

Tužba, koja je podnesena u američkom Okružnom sudu u Albukerkiju, tvrdi da Gugl koristi svoj paket obrazovnih usluga koji promoviše školama, učiteljima i roditeljima, kao način špijuniranja dece i njihovih porodica.

Glavni državni tužilac Hektor Balderas kaže da, iako ova kompanija reklamira Gugl Edukejšn kao vredan alat za škole koje nemaju resurse, on zapravo predstavlja sredstvo za praćenje šta deca gledaju na internetu u učionici i kod kuće na privatnoj mreži.

On navodi da se skeniraju sve informacije, od lokacije do toga koje su stranice posećene, koji su videozapisi gledani, sačuvane lozinke i liste kontakata.

Prema njegovim rečima, sigurnost učenika bi trebalo da bude prioritet svakoj kompaniji koja pruža usluge deci, a posebno u školama.

“Praćenje podataka učenika bez pristanka roditelja nije samo nezakonito, već i opasno”, dodaje Balderas.

Gugl je odbacio tvrdnje kao “pogrešne”, rekavši da paket G Suite for Education omogućava školama kontrolu pristupa nalozima i zahteva da škole imaju pristanak roditelja kada je to nužno.

“Ne koristimo lične podatke korisnika osnovnih i srednjih škola za ciljane oglase”, rekao je portparol Gugla.

U odvojenom slučaju, Gugl je pristao da plati 170 miliona dolara američkim vlastima zbog kršenja privatnosti maloletnih korisnika videoservisa Jutjub.

Prema navodima tužbe Novog Meksika, iako kompanija ne dopušta deci mlađoj od 13 godina, da otvore Gugl račune, kompanija pokušava da zaobiđe ovu zabranu preko svoje obrazovne usluge, kako bi “potajno stekla pristup informacijama o deci Novog Meksika”.

U poslednjoj tužbi se navodi da više od 80 miliona učitelja i učenika koristi Gugl obrazovnu platformu, prenose agencije.

Izvor: Danas, FoNet

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE