Gugl prva "žrtva" novih propisa o ličnim podacima - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Gugl prva “žrtva” novih propisa o ličnim podacima

  Francusko telo zaduženo za sajber prostor i zaštitu podataka osudilo je američkog internet giganta Gugl na rekordnu kaznu od 50 miliona evra zbog nedovoljno transparentnog obaveštavanja korisnika o tome kako se raspolaže njihovim ličnim podacima.

  Nacionalna komisija za informatiku i slobode (CNIL), francuski policajac za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno telo koje je kaznilo neku veliku svetsku internet kompaniju na osnovu novih evropskih propisa o zaštiti ličnih podataka koji su stupili na snagu 25. maja prošle godine.

  Prema novim propisima, kazne mogu da iznose do četiri odsto ukupnog obrta kompanije na svetskom nivou za neispunjavanje obaveza zaštite ličnih podataka državljana EU.

  Francuska komisija je prilikom istrage radila ono što se traži od novog korisnika pametnog telefona s operativnim sistemom Android, da otvori Gugl nalog i koristi svoj uređaj.

  Kako se navodi, ne negira se da je novi korisnik informisan o tome kako će njegovi podaci biti korišćeni, ali te informacije nisu lako dostupne i rasporedjene su po raznim dokumentima koje korisnik nikad nema vremena da pregleda.

  Nekad je potrebno do pet klikova da se sitgne do jedne informacije, rekao je za Frans pres Matijas Mulen, direktor francuske Komisije zadužen za zaštitu prava i ocenio da Gugl ne daje jasnu i razumljivu informaciju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE