Hemofarm već isporučuje lekove u skladu sa budućom regulativom EU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hemofarm već isporučuje lekove u skladu sa budućom regulativom EU

  Nakon tri godine intenzivnog rada i ulaganja od oko pet miliona evra, Hemofarm je spreman za 9. februar – dan početka primene EU Direktive o falsifikovanim lekovima. Reč je o regulativi koja će od pomenutog datuma biti obavezujuća za sve subjekte u lancu farmaceutskog snabdevanja za tržište EU, a kojom se proizvođači i pacijenti štite od falsifikovanja lekova koji se izdaju na recept.

  “Hemofarm ne samo da je 100 odsto spreman za primenu ove regulative, već u Evropsku uniju uveliko isporučuje lekove koji ispunjavaju zahteve Direktive: sadrže jedinstvenu identifikacionu oznaku i oznaku za zaštitu od otvaranja. Tržište EU je za nas jedno od najvažnijih i zato smo spremni da uložimo višegodišnji rad u primenu traženih standarda”, rekao je ovim povodom generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger.

  Upotreba falsifikovanih lekova jedna je od najozbiljnijih pretnji po zdravlje ljudi. Direktivom o falsifikovanim lekovima (FMD) Evropska unija uvodi sistem za praćenje legalnih lekova od proizvođača do pacijenata. Proizvođači će imati obavezu da stavljaju prethodno odobrene bezbednosne oznake na svako pakovanje. Ovi identifikacioni podaci će se čuvati u bazi podataka kojom upravlja Evropska organizacija za proveru autentičnosti lekova, a njihova autentičnost će se proveravati u apoteci skeniranjem 2D barkoda.

  Ukupna investicija Hemofarma u implementaciju sistema koji ova EU direktiva zahteva, iznosi skoro pet miliona evra i odnosi se na ulaganje u potrebnu opremu i servere. Hemofarm trenutno ima 2.662 FMD relevantna proizvoda, a od 1. januara ove godine sve te proizvode  pakuje u skladu sa novom regulativom.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE