HGK traži otvaranje TC i duži rad trgovina: Ne stižu kupci do 17h - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HGK traži otvaranje TC i duži rad trgovina: Ne stižu kupci do 17h

  Hrvatska gospodarska komora (HKG) tražila je od Stožera civilne zaštite ukidanje ograničenja i dozvolu za rad svih trgovina, uz primenu zaštitnih mera protiv koronavirusa.

  „Trenutna povoljna epidemiološka slika daje mogućnost da se otvore sve trgovine, naravno, uz strogo sprovođenje potrebnih epidemioloških mera”, istakao je potpredsednik HGK za trgovinu i finansije Josip Zaher.

  Prema njegovim rečima, ovih dana se sve više ljudi vraća na posao, a većina ne stiže u kupovinu do 17 sati i to stvara nepotreban pritisak na trgovine i gužve koje ugrožavaju zdravlje.

  „Uvođenjem normalnog radnog vremena to bi se optimizovalo, a koristi bi imala cela privreda“, rekao je Zaher i dodao kako sigurnosne mere treba odrediti prema broju posetioca u odnosu na kvadraturu prostora.

  To će, kako je rekao, omogućiti otvaranje gotovo svih trgovina, bez diskriminacije.

  Posebna pažnja treba da se posveti otvaranju velikih trgovinskih centara zbog velikog broja kupaca, pojasnio je Zaher napominjući kako je kupovina važna delatnost za hrvatsku ekonomiju i treba da se što pre omogući normalizacija uslova rada kako bi se zaustavio pad privredne aktivnosti.

  Iz HGK-a podsećaju da je kupovina na veliko pala za 8,1 odsto u martu u odnosu na isti period prošle godine, dok je sa kupovinom na malo situacija nešto bolja jer je iznos fiskalnih računa pao za 2,9 odsto, navodi SEEbiz.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE