Hiljade RADNIKA čeka 1.mart i da im Nemačka OTVORI VRATA - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Hiljade RADNIKA čeka 1.mart i da im Nemačka OTVORI VRATA

Hiljade radnika sa Zapadnog Balkana s velikim nadama očekuju 1. mart, kada će u Nemačkoj stupiti na snagu novi propisi za kvalifikovanu radnu snagu.

Novi zakon proširuje mogućnosti za kvalifikovane stručnjake iz država van Evropske unije da dođu u prvu ekonomiju Evrope radi zapošljavanja.

Širom Nemačke nalaze se savetovališta koja pružaju besplatne savete iz područja radnog i socijalnog prava zaposlenima u Nemačkoj koji su iz Srednje i Istočne Evrope.

Takođe je novina da kandidati s kvalifikovanim stručnim obrazovanjem (u stručne kvalifikacije se ubrajaju stručna obrazovanja za koja je u Nemačkoj utvrđen minimalan period trajanja od dve godine), a ne samo visokoobrazovani, kao do sada, ukoliko poseduju odgovarajuće znanje nemačkog jezika i obezbeđeno izdržavanje, mogu doći u Nemačku na šest meseci u svrhu traženja posla.

Najtraženija zanimanja

Prema rečima Šejle Vojić, savetnice za mobilne zaposlene u projektu Faire Mobilitat “Pravedna mobilnost – socijalna, pravedna i aktivna sloboda kretanja radnika” Saveza nemačkih sindikata (DGB) u Štutgartu, broj otvorenih radnih pozicija u Nemačkoj se kreće oko 1,4 miliona.

Traže se najviše radnici u području zdravstva i njege, doktori, fizioterapeuti i medicinske sestre, IT stručnjaci, inženjeri i zanatlije u građevinskoj industriji, potom stručnjaci u vazduhoplovstvu, mehatronici, elektrotehnici, energetskoj tehnologiji i drugim MINT zanimanjima…

Po novom zakonu, IT stručnjaci mogu, pod određenim uslovima i s radnim iskustvom od minimalno tri godine, i bez formalne diplome doći u Nemačku, objašnjava Vojić.

Jezik, kvalifikacija, godine…

Važno je, kako kaže, prvo izvršiti priznavanje kvalifikacije, a tek onda podneti zahtev za vizu. Pre nego što se podnese zahtev za vizu, zainteresovani kandidati bi trebalo da imaju službeno rešenje o priznavanju svoje struke.

To je moguće učiniti i pre nego što novi zakon stupi na snagu. Čim dobiju rešenje o priznavanju stručne spreme, s odgovarajućim znanjem nemačkog jezika i osiguranim finansijskim sredstvima za izdržavanje, zainteresovani mogu podneti zahtev za vizu kako bi došli u Nemačku i prihvatili neku ponudu za radno mesto koje odgovara njihovoj kvalifikaciji (na maksimalno šest meseci).

Ukoliko nemačke institucije samo delimično priznaju stručnu kvalifikaciju, kandidati mogu dobiti vizu u svrhu usavršavanja i kvalifikacije u Nemačkoj. Pod određenim uslovima, oni se već u toku tog dodatnog obrazovanja mogu zaposliti, piše balkans.aljazeera.net.

Maturanti koji su mlađi od 25 godina i sa završenom srednjom školom mogu doći u Nemačku na najviše šest meseci kako bi mogli konkurisati za mesto za obavljanje stručnog obrazovanja, ako im njihovo svedočanstvo srednje škole omogućava upis na studije, ako imaju dokaz o dobrom poznavanju nemačkog jezika (nivo B2) i ako imaju finansijska sredstva za izdržavanje.

Nešto drugačiji propisi će važiti za stručnu radnu snagu koja je starija od 45 godina. Ukoliko oni žele doći u Nemačku radi zaposlenja, biće im potrebno predočiti ugovor o radu s određenom minimalnom zaradom ili dokaz o adekvatnom osiguravanju sredstava u starosti.

Jezičke veštine potrebne su posebno za ulazak u potragu za mestom za osposobljavanje ili za pronalazak posla kao kvalifikovanog stručnjaka. Pretpostavlja se da će biti reč o jezičkom nivou B1 u svrhu traženja posla u Nemačkoj nakon postupka priznavanja diplome, zaključuje Vojić.

Izvor: Aljazeera

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE