Hindi Zahra mladim muzičarima: „Slušajte sebe!"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hindi Zahra mladim muzičarima: „Slušajte sebe!”

  Hindi Zahra će 28. i 29. septembra održati dva koncerta u klubu Bitefartcafe i time će otvoriti novu sezonu muzičkog serijala Musicology Barcaffe Sessions koji je u region do sada doveo neke od najvirtuoznijih izvođača iz sveta jazz, blues, funk, R’n’B i world muzike.

  Prošlu sezonu obeležili su rasprodati koncerti izvođača kao što su Keziah Jones, Nik West, Rihard Bona i Snarky Puppy, dok su organizatori, otkrivanjem prva dva izvođača nove sezone, Hindi Zahre i virtuoznog gitariste grupe „Vulfpeck“, Cory Wonga, najavili još jednu izvanrednu muzičku godinu u Srbiji i regionu.

  Nakon što je Hindi Zahra održala rasprodat koncert u Beogradu 2017. godine, fanovi serijala nastavili su da upućuju molbe organizatorima da ona opet nastupi, međutim, nisu samo fanovi osetili ovakvo uzbuđenje, već i sama Hindi Zahra.

  Pričali smo za ovom izvanrednom francusko-marokanskom kantautorkom i multiinstrumentalistkinjom pred predstojeći nastup u Beogradu:

  Hindi, čuli smo da si uživala u Beogradu prošli put. Šta te je nateralo da zavoliš Beograd i opet mu se vratiš ove godine?

  Koncert koji sam održala u okviru serijala Musicology Barcaffe Sessions 2017. godine u Beogradu urezao mi se u pamćenje. Beogradska publika je divna. Reč je o ljudima koji zaista razumeju i osećaju muziku. Konstantna razmena energije i emocija – to je nešto što je ostalo u mom sećanju kao divno iskustvo. Jedva čekam da dođem opet. Ovaj put ću u Beogradu imati 2 koncerta, tako da će biti interesantno videti kako će se razvijati prvo, a kako drugo veče.

  Drago nam je da ti se sviđa naš Beograd, ali želeli bismo i da znamo nešto o tvom rodnom kraju. Kakav odnos imaš prema Maroku i Marakešu?

  Ja sam rođena u južnom Maroku. Tamo sam živela do 12. godine, kada sam se preselila kod oca u Francusku. Nostalgija je ostala zauvek u meni, a koreni su me uvek vukli – vuku me i dalje. U Marakeš sam otišla na 5 godina opet, kako bih radila na sebi, svojoj spiritualnosti i svojoj muzici. Vreme koje sam provela tamo bilo je obeleženo dubokim razmišljanjima, pronalaženjem sebe i otkrivanjem novih puteva do svoje autorske muzike. Marakeš je veliki deo moje ličnosti. Volela bih da ljudima približim marokansku i afričku kulturu.

  To nas dovodi do sledećeg pitanja. Kako bi definisala svoj muzički stil? Elementi marokanske muzike, bluz, ethno – kritičari te opisuju na razne načine. Odakle crpiš inspiraciju i ko su tvoji uzori?

  Ja sam zapravo i želela da moja muzika zvuči kao da je iz Maroka, ali da se prepliće sa zapadnjačkim žanrovima kao što su bluz i džez. Ona i jeste bazirana na različitim uticajima džeza i bluza, rok muzike i orijentalnim ritmovima.
  Smatram da smo okruženi jako kvalitetnom muzikom koja dopušta da se iz nje crpi inspiracija. Dok sam odrastala, slušala sam Elu Ficdžerald, Tinu Tarner i Vitni Hjuston. Na mene je ostavila trag američka i aftička crnačka muzika, ali i orijentalna, egipatska i indijska.
  Danas slušam sve: od tradicionalne muzike, preko digitalne, klasične, pa i trep muzike. Obožavam raznovrsnost! Bez ograničenja.

  Koja životna iskustva su najviše uticala na tvoju muzičku karijeru?

  Rekla bih da nas sve što nam se dešava menja na neki način, bilo da su u pitanju dobra ili loša životna iskustva. Ipak, mislim da su me baš oni najteži perioda života najviše promenili. Dosta sam se okrenula spiritualnosti i u njoj pronašla inspiraciju.

  Takođe smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. U Parizu sam radila u Luvru, gde sam bila okružena vizuelnom umetnošću. To iskustvo mi je puno značilo. Počela sam da slikam, a slikarstvo je ostalo moj veliki hobi. Vrlo je važno da budemo okruženi različitim kulturnim sadržajem i da konstantno učimo. Znanje i umetnost neraskidivo su povezani.

  Tvoji mladi fanovi u Beogradu jedva čekaju da te upoznaju. Da li imaš nešto da im poručiš, uzimajući u obzir da si u muzičkom svetu uspela da zadržiš svoju autentičnost i ostvariš se kao muzičarka i kantautorka?

  Kao što sam već pomenula, smatram da je znanje vrlo važno za sam stvaralački proces. Slušajte i učite. Izložite se različitim sadržajima, ali nemojte zaboraviti da se prepustite i mašti. Dopustite joj da vas obuzme.
  Pronađite nešto svoje, nešto što vas čini drugačijima i nemojte nikada od toga odustati.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE