Putin ostao bez Medvedeva: Ostavka premijera Rusije - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putin ostao bez Medvedeva: Ostavka premijera Rusije

  Ruski premijer Dmitrij Medvedev saopštio je predsedniku države Vladimiru Putinu da podnosi ostavku i raspušta vladu, u iznenadnom potezu posle obraćanja šefa države u Parlamentu.

  Kako navodi agencija Tass, Medvedev je podneo ostavku predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi agencija AP.

  “Mi kao vlada Ruske Federacije treba da damo predsedniku naše zemlje sredstva da preduzme sve mere koje se nameću. Zbog toga cela vlada podnosi ostavku”, rekao je Medvedev, prenose ruske agencije.

  Tass dodaje da je Putin zahvalio Medvedevu na njegovom radu, ali je rekao da premijerov kabinet nije ispunio sve ciljeve koji su mu zacrtani.

  Ruski mediji javljaju da Putin namerava da imenuje Medvedeva za zamenika predsedničkog Saveta za bezbednost.

  Putin je zatražio od kabineta Medvedeva da nastavi rad dok se ne formira nova vlada.

  Medvedev je dugogodišnji Putinov saradnik, na mestu premijera je od 2012. godine. Četiri godine pre toga bio je predsednik države od 2008-2012, kada je Putin bio premijer.

  Ostavka Medvedeva usledila je posle Putinovog godišnjeg obraćanja naciji u parlamentu. U svom govoru Putin je predložio izmene ustava da bi se povećala ovlašćenja premijera i članova vlade.

  Taj predloženi potez se vidi kao deo Putinovih napora da izgradi novi snažniji položaj za sebe da ostane na čelu kada istekne njegov sadašnji predsednički mandat 2024. godine, prenosi AP.

  Putin predložio novog premijera

  Ruski predsednik je potpisao dekret kojim je prihvatio ostavku Medvedeva i predložio Mihaila Mišustina, šefa Federalne poreske službe, za novog šefa vlade.

  Putin je podneo kandidaturu ruskom parlamentu na odobrenje, nakon što je Mišustin pristao da bude predložen za tu ulogu, saopštio je Kremlj.

  Mihail Mišustin (53) je, kako se navodi doktor ekonomije i dugogodišnji vladin zvaničnik, ali je takođe imao i svoju kompaniju.

  Na čelu je ruske Federalne službe od 2010. godine.

  Izvor: Beta, Blic

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE