Hoće li se u Loznici PRAVITI baterije ili e-automobili?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hoće li se u Loznici PRAVITI baterije ili e-automobili?

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da njena vlada i kompanija Rio Tinto planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila.

  Brnabić je prilikom posete toj kompaniji u Loznici koja radi na projektu “Jadar” za istraživanje rude “jadarit” (s mineralom litijuma), rekla da bi taj treći partner koristio litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja Rio Tinta kao osnovu za dalji, finalni proizvod, koji bi trebalo da podigne “ukupnu srpsku ekonomiju”.

  “Ovo je potencijal, koji je važan, ne samo za Loznicu, već i za čitavu zemlju. Projekat koji sprovodi Rio Tinto je Srbiju već stavio na svetsku mapu”, rekla je Brnabić, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

  Ponovila je da taj projekat “zaista može da promeni našu zemlju”. Brnabić je rekla da Srbiju najverovatnije očekuju tri veoma važna dogadjaja, a prvi je dogovor sa kompanijom Rio Tinto da u Srbiju preseli svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u svom postrojenju u istraživačkom centru u Australiji.

  Početak izgradnje postrojenja se može očekivati krajem 2021. godine, rekla je Brnabić i navela da je jedan od važnih dogadjaja nalaženje partnera za izgradnju fabrike finalnih proizvoda.

  Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao je da “ako sve bude kako je planirano, krajem 2024. godine, odnosno početkom 2025. godine može se očekivati početak eksploatacije rude jadarit”.

  Investicija u otvaranje rudnika procenjuje se, prema njegovim rečima na 1,5 milijardi dolara.

  On je istakao da su završena geološka istraživanja i da će Rio Tinto u narednih 18 meseci uraditi studiju izvodljivosti, overiti rezerve i zatražiti dozvolu za izgradnju rudnika.

  Dodao je da je ta kompanija u istraživanja na lokaciji “Jadar” uložila više od 200 miliona dolara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE