Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Holandija drastično “usporava” vozila – smanjuje zagađenje

Holandija će ograničiti brzinu vozila na maksimalno 100 kilometara na sat u okviru hitnih mera smanjenja zagađenja azotom, objavio je premijer Mark Rute.

Njegovu vladu pogađa kriza od sudske presude u maju kada je odloženo hiljade građevinskih projekata zato što holandija godinama krši ograničenja koja je za nivo dozvoljenog azota u okolini utvrdila Evropska unija.

Za emisije azota u obliku azotnog dioksida najpre su odgovorni automobili, kamioni i velika dostavna i građevinska vozila na dizel gorivo.

Azot u podzemnim vodama i tlu uglavnom dolazi u formi nitrata koji se nalaze u poljoprivrednim gnojivima i kanalizaciji, te uzrokuju prekomerno razmnožavanje algi.

“To nije popularna mera, niko je ne voli, ali poslužiće za opšte dobro”, kazao je premijer.

Istakao je da se mora sprečiti nepotrebni gubitak radnih mesta. Građevinski radovi zaustavljeni su odlukom suda na oko 18.000 projekata vezanim za autoputeve, aerodrome, vetroelektrane i stanogradnju.

Holandski istraživački institut (EIB) predviđa pad prihoda od građevine za osam posto do 2021. godine, a potencijalno je ugroženo oko 40.000 radnih mesta.

Emisije azota po glavi stanovnika su Holandiji četiri puta veće od proseka EU, a oko 61 posto emisija otpada na poljoprivredu.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE