Hrabar potez japanskog finansijskog giganta - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrabar potez japanskog finansijskog giganta

  Japanski ICT gigant SoftBank sprema se, po svemu sudeći, za lansiranje najveće inicijalne javne ponude akcija u istoriji “Zemlje izlazećeg sunca”, prenosi B92.

  To će biti ujedno i jedan od najvećih IPO na svetskom tržištu. Ovim prikupljanjem kapitala SoftBank će označiti završetak prelaza iz poslovanja isključivo unutar nacionalnih okvira u jednu od najmoćnijih svetskih tehnoloških kompanija.

  SoftBank u IPO prikuplja najviše 2,65 biliona jena, odnosno 23,5 milijardi dolara. Kao što se i ranije očekivalo, telekomunikaciona filijala SoftBanke prodaje akcije po ceni od 1.500 jena. Zanimljivo je da se kompanija nije previše obazirala na kritike da rizikuje preveliku ponudu.

  Analitičari su sumnjičavi jer se SoftBank bavi sada već tradicionalnim poslovanjem koje nema ogromne šanse za ozbiljniji rast u budućnosti. Međutim, u japanskoj kompaniji kao da to ignorišu. Štaviše, najavili su da će prodati i sve dodatne akcije koje čuvaju u ako potražnja investitora to bude zahtevala.

  A navodno, potražnja je već značajno iznad ponude. Time bi ovaj IPO mogao da dosegne nešto manji iznos od rekordnog izlaska na berzu kineske Alibabe koji je 2014. prikupio rekordnih 25 milijardi dolara.

  Izvor: B92

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE