Hrvati i Austrijanci "VOZAJU" turiste po Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvati i Austrijanci “VOZAJU” turiste po Beogradu

  Poslednjih godina sve je učestalije da turistički prevoznici iz Hrvatske i Austrije praznim autobusima dolaze u Srbiju po putnike iz inostranstva, vode ih u obilazak Beograda i drugih delova zemlje, a da za to nemaju dozvolu, upozoravaju u Udruženju turističkih agencija Srbije.

  Time se, kažu, nanosi velika šteta domaćim turističkim agencijama zbog manjeg obima turističkog prometa. Naglašavaju da nijedna zemlja u Evropi i svetu ne dozvolja da se tako na neki način urušava domaća privreda.

  Direktor Jute Aleksandar Seničić rekao je za Tanjug da se najčešće dešava da prazni autobusi, na primer iz Hrvatske, dolaze po grupe stranih turista na beogradski aerodrom, s obzirom da on ima veći broj dolazaka nego zagrebački aerodrom.

  “Ne bi bio problem da strani prevoznik s tim gostima izađe pravo za Hrvatsku i da nastavi tu svoju vožnju. To je dozvoljeno, ali po našim informacijama i onome što nas obaveštavaju sa terena, ti autobusi voze u razgledanje Beograda i mali program kroz Srbiju”, kaže Seničić.

  Navodi da oni borave svakako duže od 24 sata u Srbiji, koliko im je dozvoljeno, i obavljaju delatnost za koju nemaju odobrenje srpskog Ministarstva saobraćaja.

  “To moramo na neki način da uvedemo u red. Ne bi bio veliki problem ako napravimo jednu laganu proceduru za strane prevoznike, ali svakako moraju platiti dozvolu za boravak u Srbiji i obavljanje delatnosti”, kaže Seničić.

  Navodi da, takođe, postoji povremeno problemi i s prevoznicima iz Austrije, vlasnicima brodova koji krstare Dunavom do Novog Sada i Beograda.

  “Vrlo često se dešava da šalju prazne autobuse koji prate brodove na krstarenju i u svakoj luci faktički obavljaju transfere za goste koji se nalaze na tim brodovima, što je svakako nedozvoljeno”, rekao je Seničić.

  Nažalost, kaže direktor Jute, u Srbiji se ne sprovodi dovoljno dobra kontrola ni kad je reč o stranim prevoznicima koji ovde obavljaju te poslove, ali isto tako ni o vodičkoj službi.

  Objasnio je da je, po srpskom zakonu, obaveza da svaka turistička grupa ima lokalnog vodiča, vodiča koji ima licencu u Srbiji.

  Rešenje vidi u pravljenju zakonskog okvira koji će turističkoj inspekciji ili komunalnoj miliciji, nekome ko može da legitimiše strane državljane, da da mogućnost kontrole i eventualno naplate kazne.

  Treba, dodaje Seničić, i da se više računa povede na graničnim prelazima o ulasku praznih autobusa u Srbiju.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE