Hrvati propisali kako tačno treba da izgledaju MASKE ZA ŠKOLU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvati propisali kako tačno treba da izgledaju MASKE ZA ŠKOLU

  U školskoj 2020/21. učenici od 5. do 8. razreda osnovnih i učenici srednjih škola u Hrvatskoj biće obavezni da nose maske ako ne bude mogla da se obezbedi propisana distanca od 1,5 odnosno dva metara, navodi se u uputstvima Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

  HZJZ je objavio i preporuke o tome kakve maske moraju da koriste deca.

  Materijal za izradu maski mora biti od najgušćeg tkanja ili dvoslojan, sa elastičnim krajevima udobnim za nošenje. Materijal može biti jednobojan ili višebojan, pod uslovom da može da se pere na temperaturi od 60°C ili više.

  Maska mora da bude uredno obrađena u skladu sa namenom, kao i da sadrži deklaraciju sa podacima o sastavu, održavanju, uputsvima za nošenje i ostalim oznakama u skladu sa propisima, piše Privredni.

  Tehničke specifikacije 

  Maska mora da bude dizajnirana tako da prekriva nos, usta i bradu, sadrži vrpce / elastične trake koje moraju da budu prilagođene veličini detetove glave.

  Veličina maske treba da bude prihvatljiva za prosečnu veličinu dece predškolske i školske dobi (npr. širina 13 – 15 cm, visina maske oko 10 – 12 cm), dok srednjoškolci mogu da nose maske uobičajenih dimenzija za odrasle, navodi se u preporukama koje je za proizvođače objavio HZJZ.

  S obzirom na to da ne postoje standardi za izradu tekstilnih maski, navodi se da je preporučeno da se prilikom izrade vode preporukama struke.

  Materijal za izradu maski ne sme da sadrži štetne sastojke, na primer azo-boje, formaldehid, metali i mora da ispunjava zahteve Priloga XVII Uredbe (EZ) br. 1907/2006 Evropskog parlamenta i Veća o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju hemikalija (REACH).

  HZJZ preporučuje da se za izradu maski koristi sertifikovani tekstil poput tekstila OEKO-TEX Standard 100, piše ovaj portal.

  Izvor: Privredni.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE