Hrvatska će proizvoditi i izvoziti marihuanu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska će proizvoditi i izvoziti marihuanu

  Velike su šanse da Hrvatska uskoro postane ozbiljan proizvođač i izvoznik marihuane za medicinske svrhe, piše novi Globus.

  Ne samo da lekova od kanabisa više ne bi smelo nestati u apotekama, što je danas slučaj, nego bi oni s oznakom domaćeg proizvoda trebalo biti i mnogo jeftiniji nego sada. Upravo zbog visoke cene u apotekama većina pacijenata se i dalje uglavnom snabdeva na crnom tržištu.

  Osim za poljoprivrednike i farmaceute, nova proizvodna grana, koja je do sada bila izvan zakona, pružiće i brojne mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma jer se u svetu sve više ljudi želi lečiti marihuanom, a hrvatske zdravstvene ustanove će im moći pružati takve tretmane.

  Investitori, domaći i strani, koji su spremni da ulažu u pokretanje proizvodnje već kucaju na vrata, ističe hrvatski medij.

  Hrvatska je zahvaljujući izmenama Zakona o suzbijanju zloupotrebe droga, koje su stupile na snagu 25. aprila, kompanijama registrovanim za proizvodnju lekova pružila mogućnost da u svoj proizvodni asortiman uključe i lekove od kanabisa.

  Do sada, takve preparate apoteke su uvozile jer proizvodnja u Hrvatskoj nije bila dopuštena.

  Bez velike pompe Ministarstvo zdravstva, odnosno njegov Sekretarijat za analizu i preporuke primene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, predložilo je, a Vlada prihvatila, vrlo smele zakonske izmene.

  U idućih šest meseci ministar zdravstva, uz saglasnost ministra poljoprivrede i ministra unutrašnjih poslova, mora doneti Pravilnik o načinu i merilima za davanje odobrenja za uzgoj i proizvodnju konoplje u medicinske svrhe.

  Izvor: Gobus

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE