HRVATSKA iznad proseka EU: Premašila propisan nivo ZELENE energije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HRVATSKA iznad proseka EU: Premašila propisan nivo ZELENE energije

  Udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Hrvatskoj 2018. godine je iznosio 28 odsto, pokazuju podaci Eurostata. Prema tim pokazateljima, Hrvatska spada među zemlje Evropske unije koje su premašile propisani nivo za 2020. godinu, a postavljeni cilj za ovu zemlju bio je 20 procenata.

  Udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji utvrđen je za svaku zemlju EU posebno, pri čemu se vodilo računa o različitim startnim pozicijama, potencijalima na području obnovljivih izvora i ekonomskim rezultatima. U slučaju Hrvatske očigledno je postavljeni cilj bio niži od startne pozicije.

  U odnosu na 2017. godinu, udeo obnovljivih izvora u 2018. je povećan za 0,7 procentnih poena, ali je manji nego 2015. kada je iznosio 29 odsto, što upućuje da poslednjih godina nije bilo nekih pomaka.

  Među obnovljive izvore energije spadaju energija vetra, sunčeva energija, biomasa, toplotna energija Zemljine unutrašnjosti, vrući izvori (geotermalna energija), te vodena snaga. Od tih izvora, u Hrvatskoj je najviše zastupljena hidroenergija.

  Povećanje udela obnovljivih izvora smatra se ključnim za ostvarenje postavljenih klimatskih i energetskih ciljeva. Na nivou EU, pak, udeo energije dobijene iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji energije u 2018. godini dostigao je 18 odsto, što je povećanje za pola procentnog poena u odnosu na godinu pre.

  U poređenju sa 2004. udeo je više nego udvostručen, sa tadašnjih 8,5 odsto, dok postavljeni cilj za ovu godinu iznosi 20 odsto.

  Skoro svaka treća zemlja u EU već je dostigla obavezujuće ciljeve ili ih je premašila. Osim Hrvatske, u toj grupi su Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Italija, Letonija,  Litvanija, Kipar, Finska i Švedska.

  Izvor: Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE