Hrvatska je na korak od ukidanja viza za SAD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska je na korak od ukidanja viza za SAD

  Građanima Hrvatske mogle bi uskoro biti ukinute vize sa SAD, piše Večernji list.

  Kako navode, potrebno je da se u septembru izda još 2.000 i vize da bi se to i dogodilo.

  Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske poslalo je molbu državnim službenicima i ljudima iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtev za američku vizu. Oni će je gotovo sigurno dobiti i tako pomoći da se stopa odbijenica do kraja septembra spusti ispod tri odsto, što je poslednji uslov koji se mora ispuniti.

  Hrvatska je bila nadomak ispunjavanju tog uslova, no pandemija koronavirusa zaustavila je putovanja i broj zahta za vizama smanjila na minimum. Poziv Ministarstva način je da se nadoknadi taj manjak.

  Vremena ima malo jer Amerikanci fiskalnu godinu, tokom koje obračunavaju stopu odbijenica, zaključuju s 30. septembrom a uspe li Hrvatska da ispuni poslednji uslov vize se ukidaju sledeće godine.

  A da bi se došlo do sad vrlo izglednog cilja, trebalo je zadovoljiti uslove – imati dobre političke odnose te ispuniti tehničke standarde, a to uključuje tehničku opremljenost, dobro funkcionisanje graničnih službi, obradu i deljenje bezbednosnih podataka, pasoši najvišeg standarda, piše list.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE