Hrvatska lekarka: Virus je oslabio, vakcina nam možda uopšte ne treba

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska lekarka: Virus je oslabio, vakcina nam možda uopšte ne treba

  Hrvatska doktorka Nela Sršen koja radi u bolnici u Padovi izjavila je da ukidanje restriktivnih mera protiv koronavirusa ne znači da je i virus nestao, ali da je definitivno oslabio.

  „Onog trenutka kada se završio “lockdown”, ne znači da je i virus nestao. Postoje još mala žarišta. Ali situacija više nije ista kao u februaru. Virus je definitivno oslabio i njegov virusni potencijal nije kakav je bio. On se s vremenom menja, ali ne zato što je mutirao. I baš to je razlika u odnosu na vakcinu protiv gripa. Svake godine mora da se pravi nova vakcina jer se virus gripa menja, a s koronom to nije slučaj“, kaže Sršen i dodaje da ostaje otvoreno pitanje da li je vakcina protiv koronavirusa uopšte potrebna.

  Ističe i da zbog toga moraju da se promene parametri testiranja, jer ne znači da su svi oni koji su danas pozitivni i zarazni za okolinu, piše Slobodna Dalmacija.

  „Svi oni koji su danas pozitivni ne moraju nužno biti zarazni za okolinu, ali to je pojam koji u Hrvatskoj trenutno ne postoji. Kada se iznose podaci o novim slučajevima, na primer, kažu kako “imamo tri pozitivna”. U našoj svesti stvara se slika o tri pacijenta koji su infektivni i mogu da zaraze druge ljude. Kao što je poznato, visoki virusni potencijal vrlo brzo ubija zdrave ćelije, videli smo posledice toga, hiljade zaraženih i umrlih u Italiji. Međutim, ako je virusni potencijal nizak, on ne može da zarazi ćelije domaćina. Dakle, osoba je pozitivna na testiranju i nije dalje infektivna. To su takozvani asimptomatski slučajevi kakvih je sve više“, ističe droktorka Sršen posle višemesečne borbe sa koronavirusom u padovskoj bolnici.

  Prema njenim rečima, prilikom standardnog PCR testiranja danas je potrebno je uraditi više ciklusa amplifikacije da se utvrdi postoji li nekakav trag virusa kod testirane osobe, dok je na početku epidemije bio dovoljan samo jedan ciklus koji je pokazivao je li osoba zaražena. Kako kaže, to nam potvrđuje da virus slabi.

  Izvor: Slobodna Dalmacija

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE