Hrvatska "zakinula" penzionere koji su radili u Srbiji, BiH...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska “zakinula” penzionere koji su radili u Srbiji, BiH…

  Brojnim penzionerima u Hrvatskoj poslednjih meseci stižu rešenja Penzionog zavoda kojima im se utvrđuju nove, znatno niže, penzije od onih koje su primali ranije.

  Reč je o penzionerima koji su deo ili celi radni staž ostvarili u nekoj od republika bivše Jugoslavije.

  Kako prenosi Jutarnji list, ovim penzionerima se tek sada, 30 godina od raspada bivše države i 20-ak godina od sklapanja ugovora kojim se reguliše međudržavno socijalno osiguranje na toj teritoriji, ažuriraju iznosi penzija, i to u pravilu rezultira bitno nižim iznosima.

  Prema nezvaničnim podacima, glavni razlog je što se to čini tek sada, kažu u Hrvatskom zavodu za penziono osiguranje, što su za pojedine penzionere iz BiH i Srbije obračune čekali i 15 godina.

  Pojedinim penzionerima koji spadaju u ovu kategoriju penzioni ček je sada “tanji” za čak 1.100 kuna, odnosno skoro 150 evra.

  U HZMO objašnjavaju da je to posledica primene međudržavnih sporazuma sa Srbijom i BiH. Ipak, niko ne objašnjava zašto je umanjeni iznos toliki.

  Nezvanično, postoji još oko dve hiljade penzionera u Hrvatskoj čije penzije nisu usklađene s međudržavnim ugovorima, što znači da i oni mogu očekivati manja primanja ili upravo dobijaju rešenja o njima.

  Razlog tome je što im se, pojednostavljeno rečeno, penzija do sada isplaćivala kao da je u celosti zarađena u Hrvatskoj.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE