Hrvatski turizam pred KOLAPSOM, ni radnika ni para

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatski turizam pred KOLAPSOM, ni radnika ni para

  Hrvatski ugostitelji ponovo upozoravaju na ozbiljan manjak radne snage, naročito u turizmu, tražeći od Vlade da se PDV na posluživanje hrane u ugostiteljstvu hitno smanji sa sadašnjih 25, na 13 odsto.

  Sektor turizma i ugostiteljstva se u ovom trenutku zbog visokog poreskog opterećenja nalazi pred potpunim kolapsom i vreme je da Vlada konačno pokrene dijalog sa predstavnicima ugostitelja, poručuju iz Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

  Ljudi odustaju od ugostiteljskog sektora, ne žele da rade u toj struci jer je posao prezahtevan. Želimo jasan dijalog sa vladom, jer u ovih 20 i nešto godina sistem ne funkcioniše.

  Uvek su bile političke trgovine, a sad će nam biti potrebno deset godina da se vratimo na 2015. Nemamo nikakvu strategiju, a najveći sektor se razvija stihijski, navode ugostitelji.

  Predsednik Nezavisnog udruženja ugostitelja Marin Medak rekao je da Hrvatska ima najvišu stopu PDV na pripremu i posluživanje hrane na Sredozemlju i jednu od najviših u Evropskoj uniji.

  Tražimo hitno smanjivanje te stope na 13 odsto, kao i ukidanje poreza na potrošnju od tri odsto, jer nas to onemogućava da adekvatno platimo domaće radnike koje želimo da zapošljavamo umesto stranaca, kazao je Medak.

  On je dodao da je njihov prihod kroz visoke poreze i davanja praktički nacionalizovan, a svi rizici i obaveze ostaju ugostiteljima.

  Ako uporedimo raspodelu ugostiteljskog prometa u Hrvatskoj i u uporedivim mediteranskim zemljama, ukupan udeo države i radnika u prometu je gotovo istovetan, 59 naspram 58 odsto, ali kada obratimo pažnju na neto iznos koji radnik dobije dolazimo do odgovora gde je novac.

  Radnik kod nas dobije tačno 50 odsto iznosa koji bi mogao dobiti, a celokupnu razliku prisvaja država, rekao je Medak.

  Iz Koordinacije ugostitelja poručuju da im ostaje oko tri odsto dobiti i traže poreze na hranu od 10, a ne 25 posto, kao i da se na napojnicu ne plaća porez.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE