I centar Beograda se "spušta" na reku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I centar Beograda se “spušta” na reku

  Plato ispred stare Železničke stanice, prema planovima gradskih vlasti, biće pretvoren u novi centar Beograda.

  Ideja gradskih čelnika je da to bude novi glavni trg srpske prestonice, odnosno centar grada. Kako će tačno izgledati taj deo grada znaće se 31. januara, kada će biti objavljeni rezultati nedavno raspisanog konkursa za uređenje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

  Zgrada nekadašnje železničke stanice najverovatnije će postati Istorijski muzej Srbije, a prostor ispred tog zdanja potpuno preuređen i krasiće ga spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, rekao je za Tanjug gradski urbanista Milutin Folić, koji je i jedan od članova žirija tog konkursa.

  Na platou iza železničke stanice planirana je izgradnja javne podzemne garaže i još jednog objekta kulture, pojasnio je i dodao da će saobraćaj, nakon uređenja, ići po “obodu” trga, uz bolnicu “Sveti Sava” i hotel “Beograd”, dok će ostali deo biti pešački, uz zadržavanje postojećih trasa tramvajskog saobraćaja.

  Savska ulica će potpuno biti rekonstruisana, imaće trotoare i sa desne strane, koje danas nema, biciklističke staze, drvorede i sve ostalo što taj rang saobraćajnice treba da ima”, naveo je Folić i dodao da će biti obnovljena i zgrada Pošte u Savskoj ulici, a imaće novu namenu.

  “Očekujemo da bi Savski trg, s obzirom na to da se radi o uređenju jedne javne površine, mogao da bude u većoj meri gotov u toku 2019. godine i da ćemo već u drugoj polovini te godine šetati novim glavnim trgom naše prestonice”, istakao je Folić.

  Kada je reč o Karađorđevoj ulici, čija je rekonstrukcija u delu od Beton hale do Brankovog mosta počela u novembru ove godine, Folić kaže da će ta saobraćajnica biti obnovljena i na potezu od Brankovog mosta prema Savskom trgu.

  Osim toga, dodao je, planirana je obnova i čuvenog Bristola – jednog od najstarijih beogradskih hotela, u kome su odsedale mnoge poznate ličnosti.

  Pomenuo je i hotel Sent Ridžis koji će se nalaziti u Kuli Beograd, u okviru “Beograda na vodi”, za čiju je izgradnju nedavno potpisan ugovor.

  Uz sve to, istakao je, na prostoru “Beograda na vodi” biće izgrađen i centralni park na nekoliko hektara koji će, kako je dodao, biti najlepši i najveći park na desnoj obali Save sa površinama za igru dece, trčanje i vožnju biciklom, sa bioskopima na otvorenom.

  Svi ovi projekti su deo nastojanja Grada da podigne nivo kvaliteta života u Beogradu, zaključio je Folić.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE