I DRŽAVNE PLATE vade prosek - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I DRŽAVNE PLATE vade prosek

  Prosečna plata u Srbiji u maju ove godine iznosila je 55.380 dinara, a zaposleni u nekim oblastima i u ovom mesecu primili su i do dva i po puta više.

  Kao i prethodnih meseci i u maju su najveće plate u Srbiji imali zaposleni u vazdušnom saobraćaju, pa su u proseku zaradili po 175.610 dinara neto. Među njima najviše novca zaradili su zaposleni u kontroli letenja, piloti i kopiloti, piše Blic.

  Posmatrajući najveće zarade u Srbiji u maju, nije se mnogo toga promenilo u odnosu na prethodne mesece, pa se tako na drugom mestu po visini zarada i sada nalaze oni koji rade u oblasti rudarstva. Oni su u proseku primili 143.815 dinara.

  Zaposleni u oblasti informatike i računarstva, čije plate se već neko vreme posmatraju kao najviše, zaradili su u proseku u maju 124.771 dinara.

  Po visini majskih zarada u našoj zemlji, pri vrhu liste i ovoga puta našli su se oni koji se bave finansijskim uslugama. Tako su finansijski savetnici i analitičari, kao i matematičari i statističari, zaradili su u proseku po 115.691 dinara.

  Farmaceuti su takođe među onima koji u Srbiji primaju plate daleko veće od prosečne, pa su tako oni u maju imali zaradu od 112.618 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

  Gledajući podatke o zaradama po gradovima, prestonica i dalje ima najviše ljudi koji zarađuju više od prosečne plate u Srbiji. Vračar, Stari grad i Savski venac i u maju su bile na vrhu liste po prosečnim zaradama stanovnika. Tako je na Vračaru prosečno u maju plata bila 90.550 dinara, u opštini Stari grad 86.694 dinara, a u opštini Savski venac 79.414 dinara.

  Van Beograda, mesta koja se, može se reći izdvajaju po visini prosečnih plata su ponovo Bor, Kostolac i Smederevo.

  Prosečna neto plata u Srbiji za maj 2019. godine iznosila je 55.380 dinara. Plate u javnom sektoru su bile veće od ostalih i iznosile su 61.449 dinara. U javnim državnim preduzećima, plate su u proseku iznosile 76.285 dinara.

  Izvor: B92, Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE