I Italijane "guši" loš vazduh: Torino ZAUSTAVIO i novije dizelaše

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Italijane “guši” loš vazduh: Torino ZAUSTAVIO i novije dizelaše

  Nekoliko italijanskih gradova, posebno na severu zemlje, zabranilo je kretanje različitih kategorija vozila kako bi se smanjila zagađenost vazduha.

  Sa crvenim upozorenjem stručnjaka o količini smoga u vazduhu, Torino je zaustavio sva dizel vozila sa euro 5 ili nižim oznakama motora.

  Mere su preduzete pošto je 10 dana zaredom registrovano preko 50 mikrograma mikročestica po kubnom metru. Prvi put i na ovu kategoriju dizel vozila primenjena je zabrana.

  I Milano beleži crnu seriju dana sa lošim kvalitetom vazduha. Štaviše, ovo je bio najzagađeniji doček Nove godine od kada su počela redovna praćenja 2005. godine.

  “Praznični vatromet povećao je nivo mikročestica za 2,5 puta iznad normale za ovo doba godine”, napominje Umberto Del Santo.

  Crveni alarm pokrenut je i u Padovi. Od 8.30 do 18.30 zabranjeno je kretanje i privatnih i komercijalnih vozila na benzin, sa motorima euro 0 i euro 1, kao i dizelaša sa motorima do kategorije euro 4.

  Tokom dana odmarali su i dvotaktni motocikli i mopedi registrovani pre 2000. godine. Stanovništvo je pozvano da koristi gradski prevoz umesto svojih vozila.

  U Firenci, u centru grada, parkirana su sva privatna i službena vozila čiji su motori uzrok zagađenja. Zabranjena je i upotreba kamina i peći na drva i pelat i u javnim i u privatnim zgradama. Stalni visoki vazdušni pritisak, slabi vetrovi i suvo vreme samo pogoršava situaciju.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE