I Papa se zauzeo - vreme da SVAKI GRAĐANIN ima redovna primanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Papa se zauzeo – vreme da SVAKI GRAĐANIN ima redovna primanja

  Univerzalni opšti dohodak je tema koja dobija sve veću pažnju javnosti, između ostalog, i zbog krize nastale zbog epidemije koronavirusom.

  Španija je prva zemlja u Evropi koja je najavila da će uvesti prihod koji će najviše da pomogne najsiromašnijim građanima.

  Svetski ekonomski poremećaj koji je izazvala epidemija koronavirusa navela je i papa Franju da u uskršnjem pismu čelnicima uglednih društvenih pokreta sugeriše da je možda vreme da zemlje razmotre uvođenje univerzalnog opšteg dohotka.

  Papa, koji je inače poznat po svom fokusu i snažnom zalaganju za najsiromašnije i najmarginalizovanije ljude na svetu, poslao je pisma liderima društvenih pokreta ističući stanje radničke klase u ovoj krizi.

  „Ovo je vreme da se razmotri univerzalna opšta plata koja bi uvažila dostojanstvo suštinske zadatke koje obavljate”, napisao je Papa u svom pismu. „To bi osiguralo ideal, kako ljudski tako i hrišćanski, a koji se ogleda u tome da nema radnika koji nemaju prava”.

  Papa Franja je u svom pismu takođe napomenuo da su neki radnici sa najnižim zaradama „isključeni od povlastica globalizacije” i često se suočavaju sa teškoćama, pišući kako „ulični prodavci, reciklaže, kočijaši, mali poljoprivrednici, građevinski radnici, krojači, negovatelji…nemaju stalni prihod koji bi im pomogao u ovim teškim vremenima”.

  Primeri

  Više od desetak zemalja sprovodi ili eksperimentiše sa nekim oblikom privremenog ili univerzalnog opšteg dohotka kao odgovor na ekonomski devastaciju i masovnu nezaposlenost prouzrokavanu izbijanjem epidemije.

  Španija, na primer, kreće se ka trajnom uspostavljanju univerzalnog opštog dohotka koji je usmeren na najsiromašnije građane pogođene izbijanjem koronavirusa.

  SAD, koje imaju mnogo ograničeniju mrežu socijalne pomoći, su takođe prošle nedelje davale 1.200 dolara kao pomoć ugroženima. Bivši predsednički kandidat Edru Jang koji se kandidovao govoreći o univerzalnom opštem dohotku, kaže da je savetovao Belu kuću da osmisli plan.

  Jang je postao poznat po tome što je imao jedinstvenu političku platformu, koja je obuhvatala program univerzalnog dohotka koji je nazvao Dividendom Slobode.

  Prema ovoj inicijativi, svaki odrasli Amweikanac bi mesečno primao po 1.000 dolara.

  Potez kojim se direktno daje novac, kao odgovor na tekuću krizu, predstavlja pomak u javnoj politici, zbog prevladavajućih stereotipa da su ljudi sa niskim primanjima neodgovorni prema novcu.

  Džo Hjuston, generalni direktor neprofitne organizacije GiveDirerect, ljudima pruža direktnu novčanu pomoć, rečeno je za BusinessInsider u martu.

  „Uglavnom započinjemo pretpostavkom da ljudima ne možete jednostavno da date novac. Mi imamo taj aforizam: ‘trebalo bi da naučite čoveka da peca, a ne da mu date ribu’ “. Osećam se kao da smo svi uslovljeni da kažemo da to nije moguće “, rekao je Hjuston.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE