I u Švedskoj otvoreno pismo lekara glavnom epidemiologu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I u Švedskoj otvoreno pismo lekara glavnom epidemiologu

  Zvaničnici švedske Javne zdravstvene agencije izjavili su da su blizu ostvarenja cilja dostizanja „imunuteta krda“ i tvrde da je možda i 40 odsto populacije steklo imunitet na korona virus, zbog čega broj novoobolelih iz dana u dan pada.

  „Jasno je da smo stigli do veoma značajnog nivoa. Smanjenje brojeva koje sada vidimo snažan je pokazatelj velikog nivoa imuniteta u populaciji“, rekao je epidemiolog Anders Tegnel, koji je bio zadužen za državnu strategiju borbe protiv kovida-19.

  Na njegovu izjavu reagovalo je 25 lekara i naučnika, koji su u otvorenom pismu napali Tegnelovu strategiju i naveli da nema ni govora o imunitetu 40 odsto populacije, jer je, kako tvrde, taj procenat najviše deset odsto.

  Jedna od potpisnika pisma, virusolog Lena Ejnhorn, kaže da je nesporno da se smanjuje broj novoobolelih i umrlih, ali ukazuje da to nikako ne može da se pripiše kolektivnom imunitetu, prenosi Politiko.

  Ona smatra da je do povoljnog toka epidemije došlo zahvaljujući preduzimanju zaštitnih mera u domovima za stare i bolesne, kao i zbog toga što su mnogi Šveđani na godišnjim odmorima u svojim vikendicama, gde su izolovani. „Više je razloga za sadašnje dobre brojeve, ali kolektivni imunitet svakako nije među njima“, kaže Ejnhorn.

  Ona objašnjava da je pogrešan način na koji je Javna zdravstvena agencija došla do procene da je imunitet steklo 40 odsto populacije.

  „Manje od polovine tog procenta je zasnovano na pozitivnim testovima na antitela, a ostatak na proceni stručnjaka agencije da postoje delovi imunološkog sistema, za koje se veruje da mogu da stvore imunitet, bez obzira što neko nije bio pozitivan na antitela. „To je pretpostavka koja je naučno neutemeljena“, istakla je Ejnhorn.

  Ona je dovela u pitanje i stav stručnjaka Agencije da polaze od pretpostavke da su su svi koji su bili zaraženi korona virusom stekli imunitet i da će on trajati bar šest meseci.

  Lekari i naučnici u otvorenom pismu navode da je vladina strategija borbe protiv kovida odvela Švedsku u katastrofu. Smatraju da je nedopustivo što na početku epidemije nisu uvedene neke restrikcije kretanja, što nije naloženo nošenje maski i što se nisu pratili kontakti zaraženih.

  Sa 561 umrlim na milion stanovnika Švedska je među prvih šest zemalja u svetu, a po tom kriterijumu je 12 puta manje uspešna od susedne Norveške i deset puta od Finske.

  Izvor: Danas/Fonet

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE