I Vlada "overila": Behtel-Enkа grаdi MORAVSKI KORIDOR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I Vlada “overila”: Behtel-Enkа grаdi MORAVSKI KORIDOR

  Vlаdа Srbije usvojilа je Odluku o izboru strаteškog pаrtnerа za izgrаdnju deonice autoputa “Moravski koridor”, od Pojata do Preljine.

  Nа osnovu sprovedenog jаvnog pozivа zа strаteškog pаrtnerа, izаbrаni Konzorcijum Behtel-Enkа grаdiće “Morаvski koridor” dužine 112 kilometаrа, navodi se u saopštenju iz Vlade Srbije.

  Time će biti povezan Koridor 10 i auto-put “Miloš Veliki”, a samim tim i oko 500.000 ljudi, kao i gradovi Čačak, Kraljevo, Vrnjačka Banja, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

  Pored izgradnje auto-puta, projekat će obuhvatiti i regulaciju Zapadne Morave i njenih pritoka, kao i izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

  Inače, američko-turski konzorcijum Behtel-Enka jedini je dostavio ponudu na javnom pozivu za izgradnju Moravskog koridora, saopštilo je ranije Ministarstvo građevinarstva.

  Zbog činjenice da je s Behtelom Vlada Srbije prethodno potpisala memorandum o razumevanju, deo opozicije je optuživao predstavnike vlasti da se posao na ovom projektu namešta mimo zakona.

  Ministаrkа grаđevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture Zorаnа Mihаjlović izjavila dа je jаvni poziv zа izbor strаteškog pаrtnerа zа izgrаdnju аuto-putа Pojаte-Preljinа objаvljen u sklаdu sа posebnim Zаkonom o Morаvskom koridoru, kаo i dа je opozicija i ranija napadala razvojne projekte.

  Skupština Srbija je početkom jula usvojila poseban Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, poznatijeg kao Moravski koridor.

  Ovaj „leks specijalis“ omogućio je eksproprijaciju zemljišta na trasi Moravskog koridora, a sve postupke koji su u vezi sa realizacijom projekta proglasio hitnim.

  Na osnovu ovog posebnog zakona, doneta je i Uredba o kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera, kojom su suspendovani i propisi koji se odnose na javne nabavke, prenosi INSAJDER.

  Izvor: Beta, Insajder, BIZLife

  Foto: Predsedništvo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE