"IGNORISAN" konkurs za direktora: Na čelu MSU ponovo vršilac dužnosti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “IGNORISAN” konkurs za direktora: Na čelu MSU ponovo vršilac dužnosti

  Posle godinu dana od početka procedure konkursa za izbor direktora Muzeja savremene umetnosti, Vlada Srbije je imenovala novog prvog čoveka te kuće, ali u statusu vršioca dužnosti.

  Prema odluci Vlade, Viktor Kiš preuzeti upravljanje tim muzejom od Slobodana Nakarade, dosadašnjeg v. d. direktora, koji je razrešen.

  Istovremeno, na dva nepopunjena mesta u Upravnom odboru muzeja imenovani su Vladislav Šćepanović (slikar i profesor) i Nikola Kolja Božović (slikar i vizuelni umetnik). Oni će se pridružiti ostalim članovima tog tela – Nikoli Šuici, istoričaru umetnosti (predsednik), Aleksandri Lazar (istoričarka umetnosti) i Svetlani Mitić (istoričarka umetnosti i kustos u Muzeju na Ušću).

  Kako je potvrđeno iz Ministarstva kulture i informisanja, ovo ministarstvo dopisom od 27. januara 2020. dostavilo je Kadrovskoj komisiji vlade predlog za razrešenje Nakarade zbog isteka mandata, odnosno imenovanje Kiša. Iz istog ministarstva prošle godine u martu u Vladu Srbije prethodno je poslat predlog da se na mesto direktora imenuje Vladislav Šćepanović, a nakon njegovog učešća na pomenutom konkursu.

  U muzeju je krajem februara prošle godine okončan razgovor tadašnjih članova UO sa četvoricom kandidata koji su se tada prijavili za mesto direktora – Vladislavom Šćepanovićem, Branislavom Dimitrijevićem, istoričarom umetnosti, Zoranom Erićem, istoričarom umetnosti i kustosom u MSU i Slobodanom Nakaradom.

  Iznošenje programa kandidata pred članovima UO bilo je zatvoreno za javnost, a na tajnom glasanju zaposlenih za izbor budućeg direktora najviše glasova dobio je Šćepanović.

  U objašnjenju zašto konkurs na kraju nije uspeo, iz Ministarstva kulture i informisanja je odgovoreno da je taj resor vladi predložio kandidata za direktora MSU po obavljenom javnom konkursu, ali da nije postignuta saglasnost oko predloga.

  “S obzirom na to da nakon dužeg vremenskog perioda pred nadležnim telima vlade nije postignuta puna saglasnost u pogledu realizacije upućenog predloga, u cilju prevazilaženja nastalih okolnosti u vezi sa imenovanjem prvog čoveka ove centralne ustanove kulture Republike Srbije, na predlog MKI postavljen je v. d. direktora MSU Viktor Kiš, za koga verujemo da će u prelaznom periodu dati pun doprinos uspešnom rukovođenju ovom institucijom”, navodi se u odgovoru ministarstva.

  Samovolja i marginalizacija struke

  Prema izjavama kandidata za direktora muzeja, nije najjasnije zašto je, uprkos konkursu, na čelo muzeja ponovo postavljena osoba “sa strane”.

  “Bili su ispunjeni svi uslovi da se konkurs realizuje, svi kandidati su bili legitimni, trebalo ga je realizovati. Nije bilo razloga da se imenuje neko sa strane na mesto vršioca dužnosti“, ocenio je Vladislav Šćepanović.

  “Sasvim je jasno da je institucija javnog konkursa potpuno obesmišljena nakon odluke Vlade Srbije da imenuje novog v. d. direktora. To govori o načinu na koji se vršioci dužnosti biraju, govori o `samovolji` i ignorisanju demokratskih procedura izbora direktora javnih institucija. Pitanje stručnosti očito je u drugom planu i marginalno, stiče se utisak da ljudi koji imaju jasne stavove i profesionalnu etiku nisu ni podobni današnjim vlastima”, kaže Zoran Erić.

  Izvor: Politika

  Foto: Promo, sajt Muzeja savremene umetnosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE