"Ignorišu" SAD: Najjače evropske zemlje će poslovati sa Iranom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Ignorišu” SAD: Najjače evropske zemlje će poslovati sa Iranom

  Francuska, Nemačka i Velika Britanija stvorile su mehanizam izvođenja novnačnih transakcija (SPV) sa Iranom pod nazivom “Insteks” (Instrument za podršku trgovinske razmene), navodi se u saopštenju ove tri države.

  Kako se naglašava, radi se o specijalnom mehanizmu koji se tiče “pojednostavljivanja komercijalnih transakcija između evropskih ekonomskih igrača i Irana”.

  “`Insteks` će na prvi pogled biti usmeren na najznačajnije sektore za iranski narod, uključujući farmaceutske proizvode, medicinske instrumente i poljoprivredne proizvode”, navodi se u saopštenju.

  “Posredstvom instrumenta `Insteks` mi stvaramo mogućnost da poslovni krugovi izvode operacije”, rekao je ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas.

  “Samo ako mi budemo ispunjavali svoje obaveze, možemo isto da tražimo od Irana da se drži (nuklearnog) sporazuma”, smatra nemački ministar. To je prvi korak koji jasno daje na znanje da unutar EU čuvamo jedinstvo i da odlučno idemo svojim putem, iako se ostali i drže drugog stava, dodao je on.

  “Insteks” je kompanija sa sedištem u Parizu, koja će služiti kao posrednički biro. Iran će tako moći i dalje da isporučuje naftu i druge proizvode u Evropu. Biro novac neće slati u iranske banke, već će ga prosleđivati evropskim kompanijama koje Iranu prodaju robu, lekove i hranu.

  Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo ponovo potvrdio da će Vašington udvostručiti svoj pritisak na Iran.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE