"IGRA SE BOGA": Tvorac švedskog pristupa na meti ŽESTOKIH KRITIKA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “IGRA SE BOGA”: Tvorac švedskog pristupa na meti ŽESTOKIH KRITIKA

  Švedski epidemiolog Anders Tagnell žestoko je napadnut zbog postavljanja pitanja u mejlu da li je veća stopa smrtnosti opravdana za postizanje imuniteta stada.

  Tegnell je tvorac liberalnog švedskog odgovora na panedmiju koronavirusa. Zalagao se i vodio je drugačiji pristup borbi protiv koronavirusa drugačiji od ostatka sveta, ostavljajući barove, restorane i većinu škola otvorenim tokom pandemije.

  U porukama koje je slao, u čiji posed su došli novinari, Tegnell izgleda da govori o držanju škola otvorenim za podsticanje imuniteta stada.

  Objava mejlova izazvala je kritiku švedskog liberalnog pristupa pandemiji.

  U razgovoru sa finskim naučnikom Mikom Salminenom u martu, Tegnell je rekao: “Jedna opcija bi bila da škole budu otvorene kako bi se brže dostigao imunitet stada.

  U odgovoru Salminen je rekao da je zdravstvena agencija Finske razmotrila, ali da se odlučila protiv te ideje, jer „s vremenom će deca proširiti infekciju na druge starosne grupe“.

  Njegovo istraživanje pokazalo je da će zatvaranje škola smanjiti širenje smrtonosnog koronavirusa za 10 odsto, na šta je Tegnell odgovorio: „Da li je 10% vredno“.

  Švedske škole su bile otvorene tokom pika pandemije za decu mlađu od 16 godina i vlasti su insistirale su na punom prisustvu.

  Međutim, nakon objavljivanja razgovora, Tegnell je oštro porekao da je to urađeno kako bi se ubrzalo stvaranje imuniteta stada među stanovništvom.

  “Moj komentar bio je na mogući efekat, a ne na očekivani, to je bio deo procene prikladnosti mere. Zato držanje škola otvorenim za sticanje imuniteta nikada nije bilo važno“, rekao je.

  Švedska je zabranila okupljanje grupa od 50 ili više ljudi i savetovala je građane da se pridržavaju socijalnog distanciranja, ali je držala otvorene kompanije, barove i prodavnice dok je pandemija besnela početkom leta.

  Prošle nedelje je novo istraživanje pokazalo da stvaranje imuniteta stada u Švedskoj nije uspelo, jer samo 15 odsto stanovnika ima antitela.

  Međutim, vodeći autor studije, profesor David Goldsmith, kaže da je prerano „suditi“ jer će biti potrebno dve godine da se proceni puni uticaj mera.

  Dok su zvaničnici predviđali da će 40 procenata stanovništva Stokholma biti inficirano i steći antitela do maja, taj broj je bio oko 15 procenata, navodi se u izveštaju Univerziteta u Londonu.

  “Jasno je da su stope virusne infekcije, hospitalizacije i smrtnosti (na milion stanovnika) mnogo veće od onih koje se vide u susednim skandinavskim zemljama”, rekao je profesor Goldsmith.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • unesite_vase_ime

   napadaju čoveka kao da oni nisu tako razgovarali prilikom odluka koje su donosili...naravno da svi razmišljaju u brojkama a ne prema imenu i prezimenu i starosti tog istog, ili kategoriji kojoj pripada, da li je zdrav, delimično zdrav ili hronično bolestan....mislim da je svima krivo što su ekonimije svojih zeamalja drastično oslabili svojim merama, a imaju nekoliko procenata bolji rezultat u broju smrti na milion stanovnika u odnosu na Švedsku, koja je sve vreme relativno normalno živela i radila, i radi i živi relativno normalno i danas...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE