Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Ikea osmislila prefabrikovane kuće prilagođene ljudima s DEMENCIJOM (FOTO)

Tokom poslednjih nekoliko godina, Ikea je u saradnji sa suvlasničkom kompanijom BoKlok radila na razvijanju domova koji su prilagođeni starijim ljudima.

Stambenu jedinicu koju je ova kompanija već izbacila pod nazivom SilviaBo, Ikea sada želi da transformiše za život kupcima u poznim godinama, piše Gradnja.

Ove kuće se po rasporedu neće mnogo razlikovati od onih koje već postoje na tržištu, samo će ponuditi neka dizajnerska rešenja koja će olakšati život ljudima s demencijom.

Modifikovane kuće sadrže električne aparate koji sa klasičnim prekidačima, umesto digitalnih. Takođe, u kupatilima ne postoje ogledala i tamni podovi, što takođe pozitivno utiče na ljude s demencijom.

Kuće su napravljene tako da podstiču boravak napolju i interakciju s drugim ljudima.

Iako se ove promene mogu činiti malim, kompanija BoKlok za Curbed kaže da one mogu da naprave veliku razliku kod ljudi sa ograničenim motoričkim sposobnostima i gubitkom pamćenja.

Do sada je kompanija napravila samo šest pilot verzija kućica, ali se nadaju da će ovaj projekat uskoro biti dostupan svima koji imaju potrebe za ovakvim kućama.

Izvor: Gradnja

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE