Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Ima svega, osim graška”

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je tržište u Srbiji stabilno i da će snabdevenost i stabilnost cena biti obezbeđeni, dodavši da je kvasac na listi deficitarnih proizvoda sada zamenio grašak kojeg u prodavnicama ima, ali manje nego ranije.

Ljajić je za RTS rekao da je pik kupovine i prodaje bio 9-15. marta, kada je potražnja bila 61 odsto veća od istog perioda prošle godine.

“Iznenadilo me je da su plastični brijači planuli istog dana kad dođu, imali smo veću potražnju za brašnom nego za vreme bombardovanja. Veća potražnja je za toalet papirom, 208 odsto, nego za dečjom hranom, pelenama, jogurtom, jajima”, naveo je Lajić.

On je istakao da je najvažnije da je bilo robe i da nijednog trenutka nisu prodavnice bile prazne.

Napominje da je sirovinska baza dobra i da domaćom prizvodnjom mogu da se zadovolje potrebe za osnovnim namirnicama.

“To se na ovoj krizi pokazalo. Na globalnom nivou problem može da bude logistika, mnoge zemlje se suočavaju sa problemom preopterećenosti vozača, nedostatkom vozača i to je mnogo veći problem u perspektivi”, navodi Ljajić.

Kada je reč o uvođenju reciprociteta koji je Priština najavila, Ljajić je rekao da je to gore nego takse od 100 odsto.

“Neka roba je išla ipak, zanemarljivo, ali je išla. Ako se uvede reciprocitet na način na koji se najavljuje – da na svim fakturama mora da piše da se isporučuje za Republiku Kosovo – ta roba neće ići, jer naši carinski organi ne mogu da prepoznaju ta dokumenta. Trgovina će biti nula”, rekao je Ljajić.

On je ocenio da jedini smisao ima odluka da potpuno budu ukinute takse i da se stanje vrati kako je bilo pre 21. novembra 2018. godine.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

Izvor: Danas, FoNet

Foto: Beta

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE