Imunolog: Ovakvo razbuktavanje BAŠ NIKO nije očekivao

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Imunolog: Ovakvo razbuktavanje BAŠ NIKO nije očekivao

  Nalazimo se u ozbiljnom epidemijskom talasu, a situacija je podjednako ozbiljna, ako ne i ozbiljnija nego što je bila kada smo se inicijalno suočili sa epidemijom, kaže imunolog Srđa Janković.

  Priznajem da baš niko nije očekivao ovakvo razbuktavanje epidemije koronavirusa, izjavio je Janković za TV Pink, komentarišući skok broja novoobolelih i preminulih od COVID-19 u Srbiji.

  “Virus je očigledno jako sposoban da preživi, i to smo znali, ali smo računali da će biti neznatno oslabljen, te da će biti lakše da se epidemija suzbije ako sprovodimo sve preventivne mere, međutim, to nije napravilo znatnu razliku. Ako je virus u opticaju, i uz dovoljno kontakata, postoji potencijal da se ubrzano širi i upravo to se i dogodilo“, navodi Janković.

  Kada je reč o opterećenosti zdravstvenog sistema, Janković kaže da on i dalje opstaje i da će opstati ako se širenje epidemije ograniči.

  “Ako se širenje ubrza, nikakve rezerve koje stavimo na raspolaganje neće moći da preteknu brzinu kojom se javljaju novooboleli. Još uvek sve zavisi od nas, a ukoliko prokockamo to što od nas zavisi, očekuje nas najgori scenario“, upozorava imunolog.

  Kaže da smo trenutno u ozbiljnom epidemijskom talasu, a da je situacija podjednako ozbiljna, ako ne i ozbiljnija nego što je bila kada smo se inicijalno suočili sa epidemijom.

  “Tada je sistem uspešno izbegao pogoršanje situacije i cilj je bio postignut. Sada je znatno teže, ali se nadam da ćemo uspeti“, navodi Janković.

  Na pitanje da li je virus tri do devet puta zarazniji nego što je bio u prvom delu epidemije, imunolog kaže da zaraznost zavisi od mnogo faktora, pa i od toga u kojim uslovima se virus širi.

  Jeste mogućnost da je virus zarazniji, ali o tome nemamo čvrste dokaze. Problem je što je virus već bio vrlo zarazan, pa je zato i napravio pandemiju. Virus je specifičan i po tome što kod pojedinaca pravi lakšu kliničku sliku, a kod nekih težu. Upravo ovo pogoduje tome da ga oni sa lakšom kliničkom slikom lakše i šire”, navodi Janković.

  Restriktivne mere nisu isključene

  Na pitanje hoće li biti uvedene nove restriktivne mere, imunolog kaže da niko ne želi da se restriktivne mere uvode i da ih niko neće predložiti bez preke potrebe. “U ovom trenutku ništa nije isključeno jer je ovo borba za opstanak”, zaključio je Janković.

  Govoreći o protestima kao potencijalnoj epidemiološkoj bombi, imunolog kaže da sva okupljanja bez maske i fizičke distance predstavljaju potencijalni rizik.

  “To je sasvim jasno i svako okupljanje sličnog tipa je rizično. Efekat skupova videćemo za nekoliko dana na epidemiološkoj krivi”, kaže dr Janković.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Nedeljnik

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE