INA zavadila Ruse i Amerikance - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  INA zavadila Ruse i Amerikance

  Amerika i Rusija vode sve jaču i otvoreniju polemiku o tome ko bi mogao i ko bi trebalo da otkupi deonice mađarskog MOL i tako preuzme vođenje hrvatske naftne kompanije INA.

  Sasvim neočekivano i diplomatski neuobičajeno, novi američki ambasador u Zagrebu Robert Kohorst, inače prijatelj Donalda Trampa, izjavio je da je Rusija remetilački faktor u regionu i da bi bila greška da Hrvatska svoju naftnu kompaniju proda Rosnjeftu ako se Mađari odluče za povlačenje, pišu Novosti.

  Odmah je reagovao i ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov, koji je izjavu svog američkog kolege ocenio kao američko mešanje u unutrašnje poslove drugih država i kršenje načela slobodnog tržišta.

  Neprikladno je da strane države uče suverenu Hrvatsku kako da vodi svoju politiku u nacionalnom interesu građana, rekao je Azimov, pošto su Rusi javno pokazali zainteresovanost za ulazak u INA, dok američka strana poziva zapadne kompanije da urade isto.

  “Rat” oko INA se nastavlja svom žestinom, iako je još daleko odluka o tome ko bi mogao da zameni Mađare. Hrvatska će tek početi da procenjuje šta bi u finansijskom smislu značila kupovina deonica MOL i strateška saradnja sa nekom velikom naftnom kompanijom.

  Rosnjeft je, pokazavši interes za INA, poručio da bi pokušali da sačuvaju rafineriju u Sisku, što je i u hrvatskom interesu, a Rusi su preduzeli i konkretne korake u rafineriji u Bosanskom Brodu, koja zagađuje vazduh, i u Slavonskom Brodu, što je takođe hrvatski interes.

  Izvor: Novosti

  Foto: INA

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE