Industrija u martu zabrinula ekonomiste

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Industrija u martu zabrinula ekonomiste

  Proizvodnja prerađivačke industrije u martu ove godine je na nivou proizvodnje u istom mesecu prošle godine i taj podatak unosi zebnju kojim tempom će rasti BDP u preostalim kvartalima, rekao je urednik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) Ivan Nikolić.

  On je na predstavljanju novog broja MAT rekao da je stagnaciju prerađivačke industrije nadoknadio porast proizvodnje elektroprivrede od 21,6 odsto, pa je zbog toga industrijska proizvodnja nastavila trend rasta od 4,1 odsto u tom mesecu u odnosu na isti period prošle godine.

  “Izuzetno visok rast proizvodnje elektroprivrede ostvaren je u odnosu na nizak nivo proizvodnje zbog zastoja u januaru prošle godine”, rekao je Nikolić.

  Dodao je da su, posle ostvarenih dobrih rezultata u januaru i februaru i uvoz i izvoz sporije rasli i da se povećava stopa rasta uvoza.

  On je rekao da su na rast BDP u prvom kvartalu ove godine koji je, prema prvoj proceni 4,5 odsto, najviše uticali trostruko brža realizacija kapitalnih investicija, rast građevine, industrijske proizvodnje i uslužnih delatnosti.

  Saradnik MAT Stojan Stamenković rekao je da je u martu 11 oblasti industrije zabeležilo pad, a da je u celom prvom kvartalu šest oblasti imalo negativne stope rasta.

  “Nije sasvim jasno šta se događa sa farmaceutskom industrijom posle izuzetno brzog rasta u prošloj godini. Pad je skoncentrisan na proizvodnju osnovnih farmaceutskih proizvoda, ne na preparate i pitam se da li to ima veze sa privatizacijom Galenike”, rekao je Stamenković.

  Dodao je da je industrijska proizvodnja prošle godine rasla po stopi od 0,6 odsto mesečno, odnosno oko sedam odsto godišnje, a da sada raste oko 0,2 odsto mesečno.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE