Inflacija u Venecueli prešla dva miliona posto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inflacija u Venecueli prešla dva miliona posto

  Inflacija je u Venecueli u februaru bila 53,7 posto na mesečnom nivou pa se tako stopa inflacije u prošloj godini popela na 2.295,981 posto, navodi se u parlamentarnom izveštaju, u kom se nakon kvara elektromreže već najavljuju najgore statistike za mart.

  Porast cena zabeležio je lagano usporavanje nakon skoka od 191,6 posto u januaru, ali poslanik Hoze Gera iz finansijskog odbora Narodne skupštine ocenjuje da će ožujak donijeti “novo ubrzanje” zbog kvara koji je 7. marta pogodio zemlju i paralizovao privredu.

  Zbog zatvaranja banaka i nestašice bolivara u opticaju za plaćanje proizvoda, većina transakcija obavlja se u dolarima, što doprinosi padu vrednosti lokalne valute. Najkrupnija novčanica je od 500 bolivara, a litar mleka košta gotovo 10.000, a jedno pile od 10.000 do 12.000.

  Vlada Nikolasa Madura je u avgustu prošle godine počela program reformi radi zaustavljanja krize i proglasila devalvaciju domaće valute od 96 posto.

  Od tada je vrednost valute pala za još 98 posto pa je MMF predvidio inflaciju od 10.000.000 posto na godišnjem nivou.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Baki 55

   Venecuelanski diktator koji je od bogate napravio siromašnu državu. Normalno, srpski vlastodršci ga podržavaju. Treba još da nas jašu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE