Infrastruktura Železnica SAMA SEBI "glumila" podizvođača

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Infrastruktura Železnica SAMA SEBI “glumila” podizvođača

  Javno preduzeće Infrastruktura Železnica Srbije radilo je na izgradnji i rekonstrukciji pruga u sopstvenoj režiji, čime je nerealno uvećalo zalihe za više od milijardu i po dinara, pišu Večernje novosti.

  Ovo javno preduzeće je ugovaralo nove šine po ceni od 129 dinara po kilogramu, a stare pragove, istog tipa, skinute sa pruga, vrednovali po 4.163 dinara po kg. Precenjene šine potom su ponovo ugrađivane u rekonstruisane pruge, a cene u zbiru su se merile milionima evra, znatno uvećavajući vrednost izvedenih radova, pišu Novosti.

  Ovo je samo jedna od nepravilnosti koju su utvrdili državni revizori “češljajući” poslovne knjige javnog preduzeća Infrastruktura železnice Srbije za 2018.

  Demontaža pruga i nova procena materijala koji je podoban za ponovnu ugradnju pri remontu železničke infrastrukture nerealno je uvećala zalihe tog preduzeća za 1,66 milijardi dinara, što je oko 14 miliona evra.

  Nakon toga su evidentirali utrošak za sav materijal koji je korišćen u izgradnji i rekonstrukciji pruga u sopstvenoj režiji po novoprocenjenim cenama u iznosu od 2,3 milijarde dinara, navodi se u izveštaju DRI o reviziji u Infrastrukturama Železnica Srbije.

  To javno preduzeće je u 2018. godini radilo na izgradnji i rekonstrukciji pruga u sopstvenoj režiji, na sedam deonica pruga, u vrednosti od 3,37 milijardi dinara, a u taj iznos uračunate su i 2,3 milijarde utrošenog precenjenog materijala sa zaliha.

  Problem postoji i kod goriva, troškova radne snage, ali i novca obračunatog za angažovanje podizvođača u radovima koje je Infrastruktura Železnica srbije obavljala sama.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE