Inovativnije kuvanje – Priprema soka u parnoj rerni
Kuvanje na pari nije novitet. Korene vuče iz Kine, gde ima dugu tradiciju. U ovoj zemlji se od davnina na pari pripremao pirinač, a posude za kuvanje pravljene su od kamena. Tek 70-ih godina prošlog veka ovaj metod kuvanja postaje popularan i u Evropi. Zbog ubrzanog tempa života, sve više se pribegava bržim načinima pripreme hrane. Kuvanje na pari ne samo da štedi vreme, već je i zdravije pošto usled kratkotrajne termičke obrade namirnice zadržavaju svoje nutritivne vrednosti.
Od kamenih posuda se daleko doguralo, tako da su danas u upotrebi brojni uređaji za kuvanje na pari. Po kvalitetu samog uređaja i rezultatima pripreme ističe se parna rerna Generacije 7000 kompanije Miele. Princip Miele parne rerne je jednostavan i efikasan. Za razliku od klasičnog kuvanja, u parnoj rerni namirnice nisu potopljene u vodi i zbog toga je gubitak mineralnih materija minimalan. Voda potrebna za kuvanje se zagreva izvan rerne, dok u rernu ulazi jedino čista para koja namirnicu nežno obavija sa svih strana.
Zanimljivo je i da je u Miele parnoj rerni moguće i ceđenje soka. Para razmekšava ćelijske zidove plodova, koji naposletku pucaju, pri čemu se ispušta sok. Sve što treba da uradite jeste da izabrano voće stavite u perforiranu posudu za kuvanje i ispod nje postavite neperforiranu posudu u kojoj će se sakupljati sok. Za bogatiji ukus po želji možete dodati šećer. Po završetku u čiste flaše sipajte vruć sok i odmah ih zatvorite.
Osim toga, dok kuvate možete obavljati i druge kućne poslove ili se opustiti uz film ili knjigu. U ovoj rerni ništa ne može zagoreti, obzirom da se sama isključuje kada se vreme kuvanja završi.
Izvor: BIZLife
Foto: Promo