Invazija nemačkih polovnjaka na srednju i istočnu Evropu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Invazija nemačkih polovnjaka na srednju i istočnu Evropu

  Zbog dizel-skandala i najavi zabrane vožnje, oni su se u Nemačkoj našli na lošem glasu, pa mnogi polovni automobili s pogonom na dizel-gorivo nalaze svoj “novi dom” u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

  U Rumuniji je, prema službenim podacima, broj registrovanih polovnih dizelaša u 2018. se povećao za više od 31.000 u odnosu na 2017. I u Češkoj je trgovina polovim automobilima iz Nemačke doživela pravi bum.

  Petr Prikril iz Češkog saveza trgovaca polovnim automobilima kaže da se čak može govoriti o “invaziji” – uvoznici odlaze u Nemačku i profitiraju od nesigurnosti nemačkih potrošača.

  Prema istraživanju tržišta koje je provela AAA, jedna od najvećih srednjoevropskih firmi za trgovinu polovnim automobilima, 63 posto automobila koji se u Češkoj prodaju preko oglasa potiče iz Nemačke, a 60 posto uvezenih polovnjaka ima dizel-motor. U susednoj Slovačkoj, udeo dizelaša iznosi čak 78 posto.

  Sve to su registrovali nemački trgovci. Trećinu njih direktno kontaktiraju trgovci iz inostranstva koji potom kupuju njihove automobile s dizel-motorima – kako je pokazala anketa “DAT-dizel-barometra” iz novembra 2018.

  U Češkoj kao ni u Poljskoj, Hrvatskoj ili Srbiji, ne postoje ekološke gradske zone, dok je Srbija jedna od retkih zemalja na Balkanu u kojoj je još dozvoljen uvoz automobila norme Euro 3.

  “Srpskim kupcima je najvažnije da automobil bude jeftin”, kaže trgovac automobilima iz Beograda Slobodan Ćurguz. To znači da se rado kupuju automobili starije proizvodnje s više pređenih kilometara. Prema navodima saveza srpskih uvoznika, prosečna starost uvoznih polovnjaka u Srbiji je 12 godina.

  U Rumuniji je, prema godišnjem izveštaju Saveza proizvođača automobila ACEA, prosečna starost automobila čak 16 godina. U Češkoj je prosek 14 godina, u Poljskoj 13, u Hrvatskoj – 14. Poređenja radi, prosečna starost vozila u Nemačkoj iznosi 9 godina.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE