Isti kvalitet za sve: Lošija Nutela i za Nemce

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Isti kvalitet za sve: Lošija Nutela i za Nemce

  vropska komisija potvrdila je da su neke multinacionalne kompanije krenule u proces izjednačavanja kvaliteta svojih proizvoda kako bi preduhitrile skore zakonske promene, a među njima se ističu Hip (HIPP), Ferero (Ferrero) i Balsen (Bahlsen).

  Hip se na to obvezao nakon što su objavljeni rezultati istraživanja hrvatske evroposlanice Biljane Borzan i Hrvatske agencije za hranu koji su pokazali da je testirana dečja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Nemačkoj, objavljeno je iz njenog kabineta.

  “Komisija je navela i da se Ferero obvezao da izjednači kvalitet Nutele u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferero se izjasnio da je kvalitet Nutele viši samo u Nemačkoj, a u svim ostalim državama članicama jednak. Sada su ušli u proces snižavanja kvaliteta Nutele u Nemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima.”

  Zvanično to objašnjavaju promenama u lancu snabdevanja hranom, ali potrošači u Nemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostrukog kvaliteta i izuzetno su nezadovoljni, kazala je Borzan koja je nedavno imenovana za izaslanicu Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane.

  Istraživanje poslanice je uporedbom hrvatske i nemačke Nutele utvrdilo da proizvod iz Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji procenat obranog mleka u prahu, dok proizvod iz Nemačke sadrži samo obrano mleko u prahu. Ustanovljena je i razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda, nastavlja se u saopštenju.

  “Komisija je takođe navela Balsen, nemačku kompaniju koja proizvodi vafle i keks, koji su se obvezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu ‘keksi s maslacem’ koristiti isključivo maslac, a ne kao dosad.”

  Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili da preduhitre promene na kojima radimo u Evropskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebno one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača viršli Vudi ili deterdženta Arijel, dodala je Borzan.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE