ISTINA ili 10.000 evra: Usvojen zakon o NESTALIM bebama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ISTINA ili 10.000 evra: Usvojen zakon o NESTALIM bebama

  Srpski parlament je usvojio Zakon o utvrđivanju činjenica o statusu dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, a koji, prema rečima nadležnih, treba da omogući da se dođe do istine i pomogne roditeljima da dođu do odgovora za kojim tragaju decenijama.

  Usvojenim amandmanima, koje je premijerka Srbije Ana Brnabić u petak dogovorila sa predstavnicima udruženja, predviđa se formiranje komisije i time otvara jasan prostor za pokretanje istraga, dalje sprovođenje istraga i sve neophodne istražne radnje.

  Komisiju će činiti predstavnici državnih organa, ali i predstavnici registrovanih udruženja roditelja koja se bave pitanjima nestale novorođene dece, a koji će u ovoj komisiji imati većinu.

  Jedan od razloga za donošenje zakona jeste presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine po kojoj je utvrđeno da je Zorici Jovanović povređeno pravo na porodični život. Tom presudom je Srbija obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima.

  Ukoliko nije moguće utvrditi status deteta na zahtev predlagača može se dosuditi novčana nakanda ne veća od 10.000 evra. Postupci će se sprovoditi u onim slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama, kako bi se sprečile zloupotrebe.

  Ako istraga pokaže da je dete nestalo uz činjenje krivičnog dela, biće podneta krivična prijava.

  Poslanici Skupštine usvojili su i Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, Zakon o igrama na sreću, Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE